fbpx

Članice EU proti podaljšanju porodniškega dopusta na dvajset tednov

arhiv

Bruselj – Države članice Evropske unije so se danes izrekle proti podaljšanju porodniškega dopusta na 20 tednov, kar želi Evropski parlament. Za Slovenijo predlog parlamenta…

Bruselj – Države članice Evropske unije so se danes izrekle proti podaljšanju porodniškega dopusta na 20 tednov, kar želi Evropski parlament. Za Slovenijo predlog parlamenta “absolutno ni sprejemljiv”, saj želi ohraniti svoj sistem, ki je zelo dober, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.

Vprašanje dolžine porodniškega dopusta sodi v okvir spreminjanja direktive o izboljšanju varnosti in zdravja nosečih delavk in mladih mater. Direktiva sega v leto 1992, sprememba pa je bila predlagana leta 2008.

Evropska komisija je tedaj predlagala podaljšanje porodniškega dopusta s 14 na 18 tednov ob 100-odstotnem nadomestilu plače. Evropski parlament pa je oktobra letos izglasoval dopolnilo, s katerim se zavzema za podaljšanje do 20 tednov ob 100-odstotnem nadomestilu.

Večina držav članic je danes na zasedanju ministrov unije, pristojnih za zaposlovanje in socialne zadeve, temu dopolnilu nasprotovala in pristala zgolj na nadaljevanje dela v okviru predloga, ki ga je pripravila Evropska komisija, je povedala državna sekretarka.

Vir: dnevnik.si


Sledite nam