fbpx

V stresni situaciji pomagajo tehnike sproščanja

arhiv

Zavod za zdravstveno varstvo Celje je v okviru projekta »Prepoznavanje in obvladovanje stresa in depresije za zaposlene« letos izvedel 8 delavnic za zaposlene v javni…

Zavod za zdravstveno varstvo Celje je v okviru projekta »Prepoznavanje in obvladovanje stresa in depresije za zaposlene« letos izvedel 8 delavnic za zaposlene v javni upravi, domovih za starejše in podjetjih. Delavnic, ki so potekale v manjših interaktivnih skupinah, se je udeležilo 115 zaposlenih. Projekt promocije zdravja je podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na javnem razpisu. Negativen stres je danes tisti element posameznikovega življenja, ki močno prispeva k slabšanju zdravja. Dobro telesno in duševno zdravje pa je nujno za učinkovito delovanje posameznika in skupnosti.

»Za normalno življenje neizogibno potrebujemo nekaj stresa. Težave nastanejo tedaj, ko je stresnih situacij preveč, so premočne ali trajajo predlogo. Pretiran in ponavljajoč stres je povezan z nastankom številnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, bolezni kože, prebavil in tudi rak. Stres kajpada močno vpliva tudi na naše duševno zdravje. Pozitivno duševno zdravje razumemo v luči notranjega zadovoljstva, dobrega osebnega počutja in notranjih virov moči za spoprijemanje z vsakdanjimi izzivi in težavami. V današnjem času, ki je prežet z različnimi obremenitvami, pritiski in negotovostjo, bolj kot kadarkoli prej potrebujemo praktične napotke in znanje za spoprijemanje s stresom ali travmatičnimi dogodki. Pri obvladovanju stresa nam je v pomoč urejeno življenje z uravnoteženo prehrano in redno telesno dejavnostjo, organizacija časa, posameznikove veščine za reševanje problemov in dobra socialna mreža. Preventivno deluje načrtovanje življenja, v katerega vključujemo za nas pomembne in spodbudne dejavnosti. Smiselno je, da skušamo ohraniti notranje ravnovesje med tem, kar moramo, in tem, kar si želimo,« je povedala Nuša Konec Juričič, dr. med., specialistka socialne medicine, predstojnica oddelka za socialno medicino in promocijo zdravja na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. Kadar smo v stresni situaciji, je priporočljivo, da se odzovemo mirno in premišljeno – kljub burnim čustvom, ki nas preplavljajo. Vplivamo lahko na intenzivnost in trajanje čustvene reakcije, pri tem pa je za nas bistveno, da ohranimo nadzor nad svojimi mislimi.

Vir: Zavodu za zdravstveno varstvo Celje

Vas zanima, kako se soočiti s stresom? Posvetujte se na forumu Antistresne strategije na >>


Sledite nam