fbpx

Moč matičnih celic

arhiv

Danes je raziskovanje matičnih celic, širjenje človekovih spoznanj o njih in možnostih njihove uporabe za zdravljenje eno najbolj raziskovanih področij v medicini. Prav zaradi izjemnih…

Danes je raziskovanje matičnih celic, širjenje človekovih spoznanj o njih in možnostih njihove uporabe za zdravljenje eno najbolj raziskovanih področij v medicini. Prav zaradi izjemnih potencialov za zdravljenje utegnejo matične celice predstavljati enega največjih mejnikov v sodobni medicini.

Matične celice so najvitalnejše celice v telesu, saj imajo izjemno sposobnost, da se lahko delijo obnavljajo in razvijajo v tkiva, ki jih telo potrebuje v primeru bolezni. V naravi matičnih celic namreč je, da se selijo na mesto poškodbe oziroma bolezni, tam izpodrivajo bolne celice in povzročajo njihovo odmiranje.

Nahajajo se v najrazličnejših tkivih telesa. V mladosti imamo večje količine teh celic in so tudi bolj vitalne, pozneje pa upadajo. Po rojstvu, ko začne otrok rasti, se začnejo spreminjati tudi njegove matične celice, ki so bile sicer prisotne tudi v popkovnični krvi. Zato je prav čas rojstva enkratna priložnost, ko lahko dobimo te izjemne celice. Matične celice iz popkovnične krvi so v primerjavi z matičnimi celicami odraslih kakovostnejše in številčnejše, imajo večjo sposobnost proizvodnje različnih človeških tkiv, njihov odvzem je neinvaziven, v primeru uporabe za zdravljenje so shranjene matične celice takoj dosegljive, tveganja za zavrnitev pa ni.

Neocelica, ekskluzivni partner skupine CryoSave, pa je edini ponudnik v Sloveniji, ki omogoča shranjevanje tkiva popkovnice.

Popkovnica je bogat vir matičnih celic, ki jih pogosto imenujemo mezenhimske (tkivotvorne). Ta skupina matičnih celic lahko dokazano tvori različne vrste tkiv, kot je kostno, hrustančno, maščobno, jetrno, živčno in mišično tkivo ter tkivo trebušne slinavke, celice pa so zelo primerne tudi za uporabo v regenerativni medicini za zdravljenje nekaterih degenerativnih stanj. Te celice je zdaj mogoče shraniti iz popkovnice s pomočjo novih tehnik zamrzovanja. Trenutno se po svetu odvijajo številne klinične raziskave z mezenhimskimi matičnimi celicami, med drugim za zdravljenje bolezni srca in imunskega sistema, črevesnih in degenerativnih bolezni.

Možnost uporabe matičnih celic v medicini

Matične celice uporabljamo za zdravljenje številnih bolezni in poškodb. Poznamo dva načina zdravljenja z matičnimi celicami: avtologno in alogensko. Z avtolognimi transplanti pacient prejme svoje lastne matične celice, pri alogenskem zdravljenju pa pacient prejme matične celice, donirane s strani druge osebe. V zgodnjih začetkih so pri večini zdravljenj uporabljali alogensko popkovnično kri. Možnost shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi pa je odprla pot avtolognemu zdravljenju. V zadnjih nekaj
letih se je izjemno povečalo število avtolognih zdravljenj, podaljšal pa se je tudi seznam tako ozdravljivih bolezni.

Danes matične celice iz popkovnice uspešno uporabljamo za zdravljenje več kot 85 bolezni. Med njimi so rakave bolezni krvnih celic (kot so na primer levkemije) ali druge krvne bolezni (kot so anemije). Z matičnimi celicami iz popkovnične krvi lahko zdravimo tudi nekatere avtoimunske in metabolične bolezni ter nekrvne tumorje, kot je retinoblastom (tumor na očeh) in nevroblastom (možganski tumorji).

Raziskave metaboličnih možganskih bolezni (bolezen po Hurlerjevi, Krabbejeva in Turnerjeva bolezen),cerebralne paralize in sladkorne bolezni tipa I so prav tako privedle do možnosti uspešnega zdravljenja. Pri številnih od teh novih zdravljenj uporabljamo bolnikovo lastno popkovnično kri. Od posamezne bolezni pa je odvisno, ali je ustreznejša avtologna ali alogenska transplantacija.

Nova znanstvena odkritja so pokazala tudi, da se lahko v laboratorijskih razmerah matične celice iz popkovnične krvi razvijejo v jetrne, ledvične in srčnomišične celice ter celice, ki proizvajajo inzulin. Ta odkritja nakazujejo možnost uporabe teh celic v regenerativni medicini.

Od prve uspešne transplantacije matičnih celic iz popkovnične krvi leta 1988 so opravili več kot 20.000 transplantacij. Vsako leto jih opravijo približno 3.000 in so postale običajen standard v medicini. Izmed vzorcev, shranjenih v laboratorijih skupine CryoSave, je bilo do sedaj uporabljenih 9 vzorcev matičnih celic.

Primer pomembnosti matičnih celic v medicini:

Na simpoziju v Beogradu (Regenerativna medicina Evropske tendence) si bile predstavljene nekatere svetovne statistike s področja umrljivosti za srčnimi boleznimi:

  • 1 od 3 oseb zboli za eno od srčnih bolezni
  • 35% ljudi umre zaradi srčnih bolezni
  • Vzrok smrti številka 1 na svetu v razvitih državah so srčne bolezni
  • v ZDA vsakih 37 sekund nekdo umre zaradi srčne bolezni
  • leta 2008 so bili v ZDA ocenjeni stroški za te namene 475,3 milijard USD

Družbena odgovornost Neocelica omogoča vstop v program brezplačnega shranjevanja

Program je namenjen družinam, ki želijo matične celice iz popkovnične krvi svojega novorojenčka shraniti za pomoč družinskemu članu z življenjsko nevarno boleznijo, ki jo je mogoče zdraviti z matičnimi celicami.

Družina je do programa upravičena, če je pri družinskem članu ugotovljena bolezen, ki jo je trenutno mogoče zdraviti z matičnimi celicami iz popkovnične krvi, če je ta družinski član krvni sorodnik v prvem ali drugem kolenu in če se njegov lečeči zdravnik strinja, da se lahko za zdravljenje uporabijo matične celice.

Družba Neocelica skupaj s partnerjem CryoSave v tem primeru poskrbi vse potrebno za odvzem, transport do laboratorija, testiranje, procesiranje in shranitev vzorca matičnih celic novorojenčka, dokler jih družinski član ne bo potreboval, ne da bi imela družina kakršne koli stroške.

Starši, ki se želijo prijaviti v program brezplačnega shranjevanja za pomoč družinskim članom, skupaj z onkologom/hematologom izpolnijo obrazec za prijavo in ga pošljejo na Neocelico.

Do sedaj se je v program brezplačnega shranjevanja prijavilo 5 staršev, ugodeno pa je bilo 3 vlogam za brezplačno shranitev.

Obiščite forum Matične celice in povprašajte za nasvet na >>


Sledite nam