fbpx

Spontani splav veča tveganje za bolezni srca

arhiv

London – Več spontanih splavov veča tveganje za srčni napad kasneje v življenju, so sporočili raziskovalci. Nemška študija, objavljena v glasilu Heart, je razkrila, da…

London – Več spontanih splavov veča tveganje za srčni napad kasneje v življenju, so sporočili raziskovalci. Nemška študija, objavljena v glasilu Heart, je razkrila, da imajo ženske, ki so v življenju trikrat spontano splavile, petkrat višje možnosti za srčno-žilne zaplete v starejših letih.

Spontani splavi naj bi delovali kot opozorilo za prihodnje težave, so še dodali raziskovalci. Povezava pa naj bi bila še neraziskana. V študiji je sodelovalo 11.500 žensk, starih od trideset do šestdeset let. Raziskovalci so pregledali zdravniške kartoteke tistih, ki so doživele srčni napad, in primerjali kolikokrat so splavile v primerjavi s tistimi, ki niso doživele srčnega napada.

Ugotovili so, da je ena izmed štirih žensk, ki so sodelovale v študiji, spontano splavila – čeprav bi bilo število lahko višje, saj veliko žensk spontano splavi in tega sploh ne ve. Raziskovalci so opazili, da je pri ženskah, ki so manjkrat spontano splavile, tveganje manjše.

Vir: dnevnik.si

Obiščite forum ABC ginekologije in porodništva ter povprašajte za nasvet ali mnenje na >>


Sledite nam