fbpx

Z januarjem naslednje leto bolnikom na voljo seznami najkrajših čakalnih dob

arhiv

Ljubljana – Bolnikom bodo z začetkom prihodnjega leta na voljo podatki, koliko časa je treba v posameznem zdravstvenem zavodu oz. izvajalcu čakati na zdravstveno storitev…

Ljubljana – Bolnikom bodo z začetkom prihodnjega leta na voljo podatki, koliko časa je treba v posameznem zdravstvenem zavodu oz. izvajalcu čakati na zdravstveno storitev ter koliko ljudi čaka na to storitev. Podatki bodo objavljeni na spletnih straneh izvajalcev, v čakalnicah ter na spletnih straneh Inštituta za varovanje zdravja.

Bolniki se bodo tako lahko seznanili z najkrajšimi čakalnimi dobami za posamezno zdravstveno storitev ter nato na podlagi pravice do proste izbire zdravnika in izvajalca zdravstvenih storitev izbrali tistega, ki ima najkrajšo. Poleg tega bo seznam lahko v pomoč zdravnikom, da bodo svojemu bolniku lahko priporočili določeno zdravstveno storitev v krajšem obdobju, kot je to možno v njihovi ustanovi.

Seznam s podatki je predviden v pravilniku o najdaljših dopustnih čakalnih dobah za posamezne zdravstvene storitve in o načinu vodenja čakalnih seznamov, ki je v uporabi od začetka letošnjega septembra.

Kot je dejal minister za zdravje Dorjan Marušič ob robu današnjega strokovnega posveta o čakalnih dobah, je od sprejetja pravilnika do danes že prišlo do določenih napredkov skrajševanju čakalnih dob. Vendar pa optimalno stanje, ki bi zagotavljalo nemoteno pretočnost bolnikov, še ni doseženo. Kljub temu imamo pa danes v Sloveniji vsaj enega izvajalca zdravstvenih storitev z najkrajšo predpisano čakalno dobo, poudarja minister.

Pri tem Marušič priznava, da bodo izvajalci zdravstvenih storitev morali še marsikaj postoriti pri urejanju seznamov čakalnih vrst. Nekateri izvajalci namreč še vedno niso uskladili vodenja seznamov v zahtevano obliko in na predpisan način, je na današnjem posvetu povedala vodja oddelka za kakovost na ministrstvu za zdravje Biserka Simčič.

Opozorila je tudi na problem izdajanja več napotnic za eno zdravstveno storitev na primarni ravni, vračanje izvirnikov napotnic bolnikom ter na naknadno določanje termina zdravstvene storitve. Zaradi takšnih nepravilnosti in nedoslednosti namreč prihaja do preskakovanja bolnikov, kar se dogaja predvsem na področju urologije in ortopedije.

Vir: dnevnik.si

Pogovori o zdravtsvu v Sloveniji potekajo na forumu Zdravstvo pri nas? na >>


Sledite nam