fbpx

Motnja srčnega ritma ali prekatna tahikardija

arhiv

V Univerzitetnem Kliničnem centru Ljubljana bo pod okriljem Kliničnega oddelka za kardiologijo  Interne klinike 9. in 10. decembra potekala Tretja mednarodna delavnica klinične aritmologije in…

V Univerzitetnem Kliničnem centru Ljubljana bo pod okriljem Kliničnega oddelka za kardiologijo  Interne klinike 9. in 10. decembra potekala Tretja mednarodna delavnica klinične aritmologije in invazivne kardialne elektrofiziologije. Namenjena je aritmologom, kardiologom, internistom, specializantom interne medicine in vsem, ki jih delavnica zanima. Tematika bo obsegala različne diagnostične in terapevtske pristope pri obravnavi prekatnih tahikardij. Predavali bodo domači in tuji strokovnjaki, prikazani bodo tudi primeri elektrofiziološke preiskave prekatne tahikardije z neposrednim prenosom iz elektrofiziološkega laboratorija.

Prekatna tahikardija je motnja ritma, ki izvira iz srčne mišice levega ali desnega prekata in je lahko življenjsko nevarna, saj občasno vodi do nenadnega srčnega zastoja. Prognostično vrednost pri prekatni tahikardiji imajo pridružene srčne bolezni, kot so ishemična srčna bolezen, srčno popuščanje, kardiomiopatije in strukturne bolezni srca, saj je ob odsotnosti le-teh prognoza dobra.

Na delavnici bodo predstavljeni različni načini obravnave prekatne tahikardije. Poudarek bo na pomenu opredelitve tveganja nenadnega srčnega zastoja in preprečevanju slednjega pri bolnikih z ugotovljenimi prekatnimi motnjami srčnega ritma. Samo zdravljenje prekatne tahikardije je farmakološko in nefarmakološko. Pri bolnikih s strukturnim obolenjem srca in ugotovljeno obstojno prekatno tahikardijo se je za preprečevanje nenadnega srčnega zastoja najbolj uveljavil vsadni kardioverter defibrilator.

Pri nekaterih bolnikih brez prisotnega strukturnega obolenja srca lahko prekatno tahikardijo odpravimo s posegom radiofrekvenčne katetrske ablacije. Gre za malo invazivni poseg, med katerim kardiolog v srčne votline uvede posebne elektrode, s pomočjo katerih določi lokalizacijo področja, ki proži napade aritmije. Nato z dovajanjem radiofrekvenčnega toka to področje uniči ali zameji. Tovrsten poseg je včasih potreben tudi pri bolnikih, ki imajo sicer vstavljen vsadni kardioverter-defibrilator, vendar se ta zaradi številnih napadov pogosto proži. Ti bolniki imajo zaradi pogostih proženj kardioverterja-defibrilatorja močno okrnjeno kvaliteto življenja. S pomočjo radiofekvenčen katetrske ablacije lahko v nekaterih primerih število napadov in s tem proženj defibrilatorja močno zmanjšamo.

V času poteka delavnice bodo slušatelji imeli priložnost opazovati video prenos posega pri tovrstnem bolniku neposredno iz elektrofiziološkega laboratorija UKC Ljubljana.

Preberite podrobnejši program v priloženi PRILOGI

Več o boleznih srca in ožilja preberite na forumu Kardiologija na >>


Sledite nam