fbpx

Kaos, zastoji in samozadostne četrti v prenatrpanih mestih prihodnosti

arhiv

Ljubljana – Z naraščanjem svetovnega prebivalstva bodo še posebej rasla mesta, v katerih bosta leta 2040 živeli kar dve tretjini svetovnega prebivalstva. Na to se…

Ljubljana – Z naraščanjem svetovnega prebivalstva bodo še posebej rasla mesta, v katerih bosta leta 2040 živeli kar dve tretjini svetovnega prebivalstva. Na to se morajo oblasti pripraviti, opozarjajo strokovnjaki. Veliko vlogo bo odigrala informatika. Zanesljive prometne informacije v realnem času in virtualni sestanki bi lahko preprečili, da velemesta v prihodnosti ne postanejo nefunkcionalna in neprijetna za bivanje. Strokovnjaki opozarjajo, da morajo oblasti o tej problematiki razmišljati že danes, meščane pa je treba spodbuditi, da začnejo spreminjati svoje navade, piše spletni Guardian.

Leta 2040 se bo prebivalstvo v urbanih območjih zvišalo s 3,5 na 5,6 milijarde, zato bodo mnoga mesta potrebovala povsem novo infrastrukturo. “Če ne bomo ničesar spremenili, nas čakajo neobvladljivi zastoji, saj je avtomobilov vedno več. Če ne bomo poskrbeli za ublažitev podnebnih sprememb, prilagajanje in za pametnejšo uporabo naravnih virov, bodo mesta postala precej neprijetna za bivanje. Poskrbeti bo treba tudi za urbano mobilnost,“ pravi Ivana Gazibara, višja strateška svetovalka pri forumu za prihodnost.

Vir: eko.dnevnik.si

 


Sledite nam