fbpx

Sedanja mreža porodnišnic ne bo zdržala do leta 2020

arhiv

Na ministrstvu za zdravje ne pričakujejo, da bi se strokovna razprava o morebitnem združevanju porodniških oddelkov končala že pred koncem tega leta. Tej pa mora…

Na ministrstvu za zdravje ne pričakujejo, da bi se strokovna razprava o morebitnem združevanju porodniških oddelkov končala že pred koncem tega leta. Tej pa mora slediti še proučitev ekonomskih razsežnosti tega očitno vse prej kot preprostega vprašanja.

Ljubljana – »Če bo strokovno mnenje, da je sedanja mreža porodnišnic takšna, kot jo potrebujemo v naslednjih desetih letih, bomo morali ustrezno zagotoviti denar in spremljati kakovost in varnost obravnave bolnic. Po moji presoji pa taka mreža do leta 2020 ne bo zdržala. Če je ne bomo reorganizirali sami, nas bo prislilila Evropa,« se je odzval minister za zdravje Dorjan Marušič na oster odziv iz Kranja, Brežic, Trbovelj in tudi Izole, kjer je nadaljnji obstoj porodnišnic strokovno vprašljiv. »Ne začenjam političnih razprav v lokalnem okolju, ker so nepotrebne. Zaprisegel sem in s tem mi je bil zaupan zdravstveni resor in bolnišnice so v moji pristojnosti. Ne predstavljam si, da bi lahko bodisi veljak v krajevni skupnosti ali občni zapovedal ministru, kako in kaj naj se odloči in bi samo njegov podpis dovolil spremembo. Vprašal ga bom, kaj bo takrat, ko se bo nekaj nevarnega zgodilo v porodnišnici? Ali bo takrat sam reševal s svojim podpisom ali bo klical na odgovornost ministra?« je minister Marušič prek novinarjev odgovoril akterjem političnih razprav v občinah.

Vir: delo.si

Preberite nasvete, vzpodbudne besede in izkušnje v času nosečnosti na forumu Nosečnost na >>


Sledite nam