fbpx

Kruh za zdravje

arhiv

Skoraj vsi imamo najboljši namen, da bi uživali zdravo hrano. Toda biti mora tudi okusna. Kako najti srednjo pot, saj slišimo, da so najbolj zdrava…

Skoraj vsi imamo najboljši namen, da bi uživali zdravo hrano. Toda biti mora tudi okusna. Kako najti srednjo pot, saj slišimo, da so najbolj zdrava polnovredna žita, torej z ovojnico, ki pa moko in kruh obarva rjavo, povzroči, da je kruh namesto puhel gostejši in ga je treba med jedjo precej dlje žvečiti?

Če preberemo deklaracijo na pakiranem kruhu, lahko ugotovimo, da na pogled nedolžen koruzni hlebček vsebuje vsaj osem sestavin. Kar nekaj jih v domači kuhinji ne poznamo. Zato je, četudi gre za bel kruh, veliko bolj zdravo in ekonomično, da ga pečemo doma, če je le mogoče, iz moke iz žit, ki so bila vzgojena ekološko ali celo biodinamično. Pri delu nam bodo pomagali otroci, po hiši nam bo prijetno dišalo in postregli bomo z okusnim kruhom. Vendar ni vedno tako pravljično, kajne? Vsem se nam je že zgodilo, da kruh ni uspel, morda smo ga med telefonskim pogovorom ali ukvarjanjem z otroki pozabili soliti … Na napakah se učimo, to pri peki kruha gotovo drži. Toda bodimo pogumni, vztrajni in izvirni.

Moka, kosmiči, kuhana žita

Znano je, da vsebuje pšenična moka, predvsem bela, največ glutena, ki deluje kot lepilo in omogoča, da je dobro vzhajan kruh lepo luknjičav in rahel. Zato za druge vrste kruha vedno dodajamo le četrtino, največ tretjino drugih vrst mok. Prav tako lahko uporabimo kosmiče. Priporočljivo je, da ajdovo moko in kosmiče pred uporabo poparimo. Namesto mok lahko dodajamo kuhana žita, denimo polento, ajdovo kašo ali celo žgance, proseno kašo, ješprenj, riž. Za kruh z večjo vsebnostjo beljakovin primešamo tudi sojino in čičerkino moko.

Vir: delo.si

 

Preberite recepte za pripravo zdravih jedi na portalu Med.Over.Net na >>


Sledite nam