fbpx

Zobozdravniki opozarjajo na neustrezen način financiranja mladinskega zobozdravstva

arhiv

Ljubljana – V Odboru za zobozdravstvene dejavnosti pri Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije opozarjajo na probleme v otroškem in mladinskem zobozdravstvu, ki bi lahko ogrozili to…

Ljubljana – V Odboru za zobozdravstvene dejavnosti pri Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije opozarjajo na probleme v otroškem in mladinskem zobozdravstvu, ki bi lahko ogrozili to področje z doslej pozitivnimi rezultati dela. Negativne posledice bi po njihovem mnenju lahko imelo zlasti financiranje po t.i. glavarinskem principu.

Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci, se mladinsko zobozdravstvo še naprej v 70 odstotkih financira na podlagi storitvenega sistema, od leta 2009 pa je v 30 odstotkih vezano na glavarinski princip oz. na število opredeljenih pacientov.

Postavljena meja je 1200 otrok na ambulanto, vendar stroka opozarja, da je meja postavljena previsoko in da bi bilo za dobro oskrbo primerno število 800 otrok. Dejansko pa je na posameznih območjih lahko tudi po 3000 otrok na ambulanto, drugod pa manj kot 800. Kot so pojasnili na novinarski konferenci, v prvem primeru niso dodatno plačani, v drugem pa je manjše število opredeljenih otrok pri financiranju upoštevano.

Po besedah direktorja novogoriškega zdravstvenega doma Zobozdravstveno varstvo Darka Tomšiča je slednje opazno zlasti na perifernih območjih izven mestnih regij. Na takšnih območjih se je program v ambulantah zmanjšal za deset odstotkov, kar lahko nadoknadijo le z delovanjem pri odraslih pacientih. To pa, pravi Tomšič, vodi v t.i. polivalentne ambulante, ki so namenjene tako otrokom kot odraslim.

Vir: dnevnik.si

Imate vprašanja s področja zobozdravstvene preventive? Posvetujte se na forumu Otroško in mladinsko zobozdravstvo na >>


Sledite nam