fbpx

Večje število otrok z respiratorno sincicijskim virusom (RSV)

arhiv

Od začetka novembra na otroških oddelkih Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja  ter na Pediatrični kliniki zdravimo večje število otrok z bronhiolitisom, ki ga…

Od začetka novembra na otroških oddelkih Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja  ter na Pediatrični kliniki zdravimo večje število otrok z bronhiolitisom, ki ga povzroča respiratorno sincicijski virus (RSV).

Dr. Tatjana Mrvič, dr. med., specialistka pediatrije, je povedala: »da gre za okužbo dihal, zaradi katere vsako zimo zdravimo v bolnišnici veliko otrok, zlasti tistih, ki so mlajši od enega leta, ali imajo kronično bolezen pljuč oziroma srca. Letošnja sezona teh okužb se je pričela zelo zgodaj, tako da pričakujemo zlasti v naslednjih dveh mesecih veliko obolelih. Ker gre za virusno okužbo, ni na razpolago specifičnih zdravil. Otroci dobijo le simptomatsko terapijo, veliko jih potrebuje dodatek kisika, najbolj bolni pa se zdravijo v enoti za intenzivno terapijo (okrog 10 % obolelih na leto).

Zelo pomembna v preprečevanju okužb je preventiva. Zlasti to velja za dojenčke, mlajše od enega leta, nedonošenčke in otroke, ki imajo kronične bolezni srca ali pljuč. Pri teh otrocih je lahko potek bolezni težji in večkrat potrebujejo zdravljenje v bolnišnici.

Starši dojenčkov, ki imajo doma sorojence, ki obiskujejo vrtec, se morajo zavedati, da starejši sorojenci prinesejo RSV  iz vrtca. Prav tako lahko okužbo najmlajši dobijo v nakupovalnih središčih, na množičnih prireditvah ali od bolnih obiskovalcev. Zato bi želeli starše opozoriti, da je smiselno v primeru, da imajo dojenčka mlajšega od 3 mesecev, imeti tudi starejšega sorojenca v domači oskrbi, ter da se z otroki izogibajo zaprtim prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi.

Poostriti je potrebno tudi higieno (redno umivanje rok, uporaba robčkov za enkratno uporabo).

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana

Obiščite spletni forum Pediatrija in izvedeli boste več na >>


Sledite nam