fbpx

Celostna obravnava bolnika

arhiv

Po zakonu, ki določa pravice pacientov, ima vsak pacient pravico do celostne obravnave. V praksi ni vedno tako, o vzrokih za takšno stanje – to…

Po zakonu, ki določa pravice pacientov, ima vsak pacient pravico do celostne obravnave. V praksi ni vedno tako, o vzrokih za takšno stanje – to je nedopustno zlasti pri bolnikih, ki se morajo soočiti z novico o neozdravljivi ali težko ozdravljivi bolezni – pa smo se pogovorili z dr. Mojco Senčar, zdravnico, ki je tudi sama prebolela raka na prsih in zdaj že leta kot predstavnica civilne družbe aktivno pomaga podirati tabuje o raku. Mojca Senčar pri vodenju slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna obolelim pomaga s svetovanjem o najboljših načinih za premagovanje travm, ki spremljajo bolezen in njeno zdravljenje, hkrati pa je aktivna tudi pri ozaveščanju o preventivnem pomenu gibanja in zdravega prehranjevanja.

»Pri nas je še najbolj poskrbljeno za kurativni del zdravljenja, medtem ko je uporaba celostnega pristopa pri zdravljenju redek pojav. Vsakemu bolniku z resno boleznijo bi morali takoj po postavitvi diagnoze zagotoviti psihološko podporo. To je najnujnejši del, če naj bo zdravljenje uspešno,« je prepričana Senčarjeva.

Vir: delo.si

Spoznajte svet, kjer kraljuje rak na spletnem forumu Kako živeti z rakom na >>


Sledite nam