fbpx

Tuberkuloze je pri nas vse manj, vendar jo še vedno imamo

arhiv

Obolevnost se je med splošno populacijo zelo zmanjšala, tuberkuloza se pogosteje pojavlja le med ljudmi, ki spadajo v skupine prebivalstva z večjim tveganjem za pojav…

Obolevnost se je med splošno populacijo zelo zmanjšala, tuberkuloza se pogosteje pojavlja le med ljudmi, ki spadajo v skupine prebivalstva z večjim tveganjem za pojav te bolezni

Za tuberkulozo je v Sloveniji lani zbolelo 188 bolnikov, kar je manj kot 9,2 primera na 100.000 prebivalcev, prav tako pojavnost bolezni upada. Te številke nas uvrščajo med države z nizko pojavnostjo bolezni, kamor prištevajo države, ki imajo manj kot 20 primerov obolelih na 100.000 ljudi.

“V zadnjih 15 do 20 letih smo zelo izboljšali nadzor nad tuberkulozo. Imamo dober register za tuberkulozo, dober nacionalni program, ki ureja ukrepe, ki jih moramo izvajati za nadzor nad bolniki, dober nacionalni laboratorij, kjer izvajajo vse teste in metode za odkrivanje tuberkuloze, ki so znani v svetu. Zavedati pa se moramo, da tuberkulozo še vedno imamo in je še nismo izkoreninili,” opozarja Petra Svetina Šorli, dr. med., vodja registra za tuberkulozo pri Bolnišnici Golnik, osrednji slovenski ustanovi za zdravljenje in preprečevanje tuberkuloze.

Skupine z večjim tveganjem

Za nadzor nad tuberkulozo je pomembno dvoje: da bolnika ozdravijo in preprečijo, da bi se okužba z njega širila na druge, če se je že razširila in so drugi že okuženi, pa je treba preprečiti, da za tuberkulozo tudi zbolijo. Zato je po zakonu treba obvezno zdraviti vsakega odkritega bolnika, zdravljenje pa poteka v ustreznih bolnišnicah. Prav tako od kužnih bolnikov pridobijo podatke, s kom so bili v stiku v zadnjih mesecih, da dobijo podatke o še drugih morebitnih okuženih ljudeh in tudi te pregledajo ter po potrebi zdravijo. Pri vsakem bolniku tudi diagnosticirajo, s katerim tipom bakterij se je okužil, da ugotovijo, za katera zdravila so občutljive.

Vir: dnevnik.si

Cepljenje kot preventiva postaja ustaljena praksa v boju z epidemijami. Več na forumu Cepljenje na >>


Sledite nam