fbpx

Onesnažen zrak in rak

arhiv

Kakovost zraka je velik okoljski in tudi zdravstveni problem predvsem v velikih mestih, saj je znano, da redno vdihavanje onesnaženega zraka lahko privede do različnih…

Kakovost zraka je velik okoljski in tudi zdravstveni problem predvsem v velikih mestih, saj je znano, da redno vdihavanje onesnaženega zraka lahko privede do različnih pljučnih, žilnih in srčnih obolenj. Najnovejša študija kanadskih raziskovalcev namiguje, da je onesnaženi zrak tudi povzročitel raka dojke.

Presenetljive ugotovitve so jim uspele v dveh korakih – s pomočjo posebnih map, ki za leti 1986 in 1996 prikazujejo stopnjo onesnaženja z dušikovim dioksidom v kanadskem Montrealu, nato so zbrali naslove žensk iz mesta, ki so zbolele za rakom dojke v letih 1997 in 1998. Njihove naslove so vnesli v mapo s prikazom onesnaženja mesta. Nedvoumno se je izkazalo, da je rak dojke pogostejši v najbolj onesnaženih predelih mesta. »Našli smo povezavo med rakom dojke v obdobju po menopavzi in stopnjo onesnaženja z dušikovim dioksidom, ki velja za označevalca onesnaženega zraka zaradi prometa. Pri ženskah, ki so živele v najbolj onesnaženih predelih mesta, je bila verjetnost, da bodo zbolele za rakom dojke, dvakrat večja kot pri tistih, ki so živele v najmanj onesnaženih predelih,« je poudaril raziskovalec dr. Mark Goldberg.

Pri tem dr. Goldberg še opozarja, da dušikov dioksid neposredno ne povzroča raka dojke, kajti ta plin ni edini zdravju škodljiv onesnaževalec v prometu. Dušikov dioksid je le označevalec oziroma marker in ne dejanski kancerogeni dejavnik, pojasnjuje dr. Goldberg. Poleg tega iz študije ni razvidno, kolikšnemu onesnaženju so bile izpostavljene ženske doma ali na delu.

Vir: delo.si

Obiščite spletni forum Kako živeti z rakom? in izvedeli boste več na >>


Sledite nam