fbpx

Sladkorne bolnike ogroža tudi visok tlak

arhiv

Sladkorno bolezen ima več kot 125.000 Slovencev – Večini od njih skrbi ne povzroča le vsakodnevni boj za uravnavanje glukoze Povišan sladkor v krvi ne…

Sladkorno bolezen ima več kot 125.000 Slovencev – Večini od njih skrbi ne povzroča le vsakodnevni boj za uravnavanje glukoze

Povišan sladkor v krvi ne boli in nima opozorilnih znakov, saj napreduje počasi in tiho. Diabetes zato velikokrat odkrijemo prepozno ali celo po naključju med splošnimi laboratorijskimi preiskavami. Zapoznela diagnoza pa ponavadi že razkrije mikrovaskularne zaplete, je povedal doc. dr. Andrej Janež, predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na UKC Ljubljana.

Med njimi velja posebej izpostaviti okvare na drobnem ožilju, očeh, ledvicah in živcih. Na srečo danes obstajajo načini, kako te zaplete preprečiti ali zamejiti, saj imamo metode, s katerimi lahko izmerimo povprečje glukoze v krvi za obdobje osmih do desetih tednov. Če dolgoročno uredimo glukozo pod vrednost 6,5 oziroma pod 7 mmol/L, lahko namreč občutno zmanjšamo tveganje za zaplete.

“Če zmanjšamo glukozo za samo en odstotek, dosežemo za 37 odstotkov manj okvar na drobnem ožilju, za 43 odstotkov manj zapletov na nogah, za 21 odstotkov manjšo smrtnost, 14 odstotkov manjše tveganje za miokardni infarkt in za 12 odstotkov manjše tveganje za možgansko kap,” je sogovornik naštel rezultate kliničnih študij, ki dokazujejo pomemben vpliv urejenosti sladkorne bolezni na sistemsko zdravje.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum Sladkorna bolezen in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>


Sledite nam