fbpx

Zdravstveni center, kjer se kolonoskopijo lahko opravlja na prijaznejši način

arhiv

Končno je Slovenija še v nečem ulovila razvite evropske drţave, novosti pa se bodo razveselili mnogi pacienti po Sloveniji.  Slovenija je letos jeseni končno dobila prvi zdravstveni center, kjer koloskopije končno lahko opravijo s pomočjo ogljikovega  dioksida  –  CO2 (namesto  zraka); uvedba CO2…

Končno je Slovenija še v nečem ulovila razvite evropske drţave, novosti pa se bodo razveselili mnogi pacienti po Sloveniji. 

Slovenija je letos jeseni končno dobila prvi zdravstveni center, kjer koloskopije končno lahko opravijo s pomočjo ogljikovega  dioksida  –  CO2 (namesto  zraka); uvedba CO2 je samo ena od novosti Diagnostičnega centra Bled, ki bodo pacientom iz vse, zlasti pa osrednje Slovenije, omogočili kakovostnejšo in manj neprijetno preiskavo črevesja.

Koloskopija (oris preiskave): Z uporabo tankega upogljivega instrumenta se natančno pregleda celotno debelo črevo in končni del tankega črevesa. Po potrebi se lahko opravi biopsija ali različni terapevtski posegi, kot je npr. odstranitev polipov.

V Diagnostičnem centru Bled opravijo letno več kot 13.000 endoskopskih preiskav in posegov. S tem se v Sloveniji po številu opravljenih tovrstnih preiskav uvrščajo v sam vrh.

NOVOSTI IN PREDNOSTI ZA PACIENTE NA NOVI LOKACIJI PODRUŽNICE DIAGNOSTIČNEGA CENTRA BLED V LJUBLJANI

V podružnici v Ljubljani so tri endoskopske enote in soba za okrevanje, opremljene z najnovejšo opremo, ki omogoča maksimalno preglednost, natančnost, kakovost in varnost pacientov.

  • PACIENTOM PRIJAZNEJŠA KOLOSKOPIJA: Ogljikov dioksid (CO2) olajša potek preiskave in izboljša kakovost rezultatov. Koloskopijo se namreč izvaja s pomočjo enega od plinov. Do zdaj so v Sloveniji povsod uporabljali zrak. V podružnici Diagnostičnega centra Bled v Ljubljani so kot prvi zdravstveni center v Sloveniji za potrebe koloskopije prvič  v Sloveniji v uporabo vpeljali ogljikov dioksid (CO2) – namesto zraka, s čimer se je bistveno izboljšala kakovost koloskopije. V Sloveniji smo še prepogosto slišali, da koloskopija spada med precej neprijetne preiskave. Pacienti so lahko končno pomirjeni, saj je koloskopija odslej tudi v Sloveniji prijetnejša in prijaznejša preiskava. Človeško telo ogljikov dioksid (CO2) namreč bistveno hitreje absorbira in tako povzroča manj težav z  napenjanjem prebavnih poti. Za uvedbo CO2 je zdravstveni center v Ljubljani ţe tehnično  pripravo prostorov uredil tako, da so cevi za dovod CO2 napeljane skladno z visokimi standardi kakovosti in spadajo v sklop tehnične opreme (inštalacije) prostorov oz.ambulant.
  • SEDACIJA: Če zdravnik tako presodi (če zdravstveno stanje pacienta to dopušča in če je to potrebno) in če preiskovanec to želi, se lahko endoskopske preiskave od letos dalje opravijo tudi v sedaciji, to je v stanju bistveno bolj sproščenega psihičnega in nekoliko manj zavednega stanja preiskovanca. Uporaba sedacije se zaradi morebitnih neželenih učinkov svetuje zgolj v posebnih primerih, zanjo se pacienti odločajo skupaj z zdravnikom. Po opravljeni preiskavi pacienti lahko polno zavest in povrnitev moči naberejo v udobni sobi za t. i. recovery, kjer se pacienti lahko dodatno spočijejo in kjer je dodatno poskrbljeno za t. i. diskretno obravnavo pacientov ter za varovanje integritete preiskovancev. Prostor je dobro opremljen tudi z najnovejšimi tehničnimi pripomočki.
  • NAJSTROŽJI SANITARNI UKREPI: V podruţnici Ljubljana Diagnostičnega centra Bled je izjemno dobro poskrbljeno za resnično odlično (strojno) dezinfekcijo instrumentov; uporaba materiala ter pripomočkov za enkratno uporabo preprečujeta prenos okužb in dvigujeta raven varnosti za bolnike. V ambulantah ne uporabljajo prosto stoječih – odprtih smetnjakov. V vseh ambulantah poteka strogo ločevanje odpadnega materiala. V ambulantah za opravljanje koloskopije je prostor za paciente strogo ločen od t. i. sanitarnega dela postopka. Pacientu je tako omogočena večja higienska varnost, s čimer dodatno prispeva k udobnejšemu postopku koloskopije.
  • SODOBNA OPREMA : V podružnici Diagnostičnega centra Bled v Ljubljani se uporabljajo instrumenti Olympus najnovejše generacije: s pomočjo teh instrumentov se hitreje in kakovostneje opravi delo, preiskovanci pa so deležni zdravstvenih storitev na višji kakovostni ravni.
  • NAPREDNA TEHNOLOGIJA: digitalizacijo in sodobne metode so uvedli tudi v t. i. tehnološkem delu. H kakovosti in nadzoru pri vzdrževanju doseţenih standardov gastrointestinalne endoskopije prispeva tudi integralni informacijski sistem z video- in fotodokumentacijo.

V Diagnostičnem centru Bled imajo v načrtu imajo še nekaj novosti, ki bodo dodatno izboljšale in olajšale postopke preiskav – zaradi daljšega   postopka uvajanja  jih bodo  lahko  izpeljali šele  leta 2011 ali kasneje.

LOKACIJA NOVE PODRUŽNICE V LJUBLJANI JE INVALIDOM PRIJAZNA

Da bi nekatere zdravstvene storitve še kakovostneje približali  tudi prebivalcem osrednje Slovenije, je Diagnostični center Bled  odprl sodobno opremljeno Podružnico v Ljubljani na novi lokaciji v centru Ljubljane. Podružnica Ljubljana se nahaja v samem mestnem  jedru prestolnice, in sicer na Barvarski stezi 4 v Vili Urbana. Parkiranje je mogoče v garažni hiši Kapitelj, od  koder  je mogoč neposreden dostop z dvigalom, kar je posebej priročno za invalide in starejše osebe na vozičku.

Lokacija je bila skrbno izbrana zlasti z mislijo na starejšo populacijo, ki lahko do podružnice v Ljubljani brez skrbi pride s sredstvi javnega prevoza.

Diagnostični center Bled je prva zasebna zdravstvena ustanova v Sloveniji, ki je pridobila koncesijo Ministrstva za zdravje, zato se lahko pregledi opravljajo tako samoplačniško kot na napotnico. Letno opravijo več kot 25.000 pregledov, večinoma ambulantnih, pri četrtini primerov pa je potrebna hospitalizacija bolnika. Na Bledu imajo zato 21 sodobno opremljenih sob ter lastno
restavracijo Labod. Bolnišnični oddelek na Bledu je namenjen kratkotrajnemu bivanju bolnikov v času priprave na preiskave in po posegih.

Obiščite spletni forum Rak debelega črevesa in danke, kjer boste izvedeli več o kolonoskopiji na >>


Sledite nam