fbpx

Bolezni prostate

arhiv

Ko je ponoči potrebno vstati Žleza prostata spremlja moškega od rojstva do smrti, a se je zave šele takrat, ko mu začne povzročati težave. To…

Ko je ponoči potrebno vstati

Žleza prostata spremlja moškega od rojstva do smrti, a se je zave šele takrat, ko mu začne povzročati težave. To se zgodi zlagoma, saj se simptomi praviloma pojavljajo postopoma in se jih moški kar nekako navadi – oziroma se mu zdijo normalne za njegovo starost. Prostata povzroča težave v dveh starostnih obdobjih – najprej v mlajši dobi, ko se pojavljajo predvsem vnetja, v zrelejšem obdobju pa težave povzroča povečana žleza. Veliko redkeje se pojavijo vnetja ali rak prostate. Prav zaradi nespecifičnosti težav je zlasti ob trdovratnih simptomih pametno opraviti preventivni pregled pri urologu. Zaradi večje učinkovitosti novejših zdravil se specialisti veliko redkeje odločajo za operativno zdravljenje, pa še to je za bolnika manj neprijetno kot nekoč.

Svet za bolezni prostate

Da v Sloveniji o boleznih prostate vemo bolj malo, so ugotavljali leta že 1993, ko so na pobudo Leka ustanovili strokovni Svet za bolezni prostate, v okviru katerega skušajo nova dognanja v urologiji prenesti v širši slovenski prostor. Svet dejavno sodeluje pri oblikovanju sodobne doktrine o diagnostičnem postopku, spremljanju in zdravljenju moških z benigno hiperplazijo prostate, benigno prostatično obstrukcijo in karcinomom. Skupaj s Sekcijo za hipertenzijo pri slovenskem zdravniškem društvu je pred leti pripravil tudi smernice za uporabo zdravil iz skupine zaviralcev receptorjev alfa.O pomenu prostate v življenju moškega, težavah, ki jih povzroča, možnostih zdravljenja ter pomenu pravočasnega odkrivanja in zdravljenja sprememb na prostati lahko moški izvedo iz brošure z naslovom Kaj naj moški ve o prostati? avtorja prim. doc. dr. Cirila Oblaka, dr. med., specialista kirurga urologa. Brošura je izšla pod pokroviteljstvom Merck Sharp & Dohme, mi pa vam predstavljamo nekatere glavne poudarke.

Vir: Viva.si

Obiščite spletni forum Urologija in povprašajte za nasvet na >>


Sledite nam