fbpx

Akcijo Roza ni zgolj poza! smo ponovno uspešno zaključili

arhiv

Mesec oktober je mesec boja proti raku dojk. Po vsem svetu potekajo akcije osveščanja, tudi pri nas. Letos so slovenski srednješolci lahko drugič zapored sodelovali…

Mesec oktober je mesec boja proti raku dojk. Po vsem svetu potekajo akcije osveščanja, tudi pri nas. Letos so slovenski srednješolci lahko drugič zapored sodelovali v nagradnem natečaju »Roza ni zgolj poza«. Rak dojk je najpogostejša oblika raka žensk v razvitem svetu in pri nas v Sloveniji, ko letno zboli okoli 1100 žensk. Prav zato je namen spodbuditi mlade k ozaveščanju o raku dojk, zgodnjem odkrivanju bolezni, pomenu samopregledovanja in zdravem načinu življenja.

Projekt je bil zasnovan v sodelovanju partnerjev v projektu farmacevtske družbe Roche, Slovenskega združenja za boj proti raku Europe Donne in Zavoda Med.Over.Net ter podpornikov projekta Ministrstva za zdravje, Ministrstva za šolstvo in šport ter Onkološkega Inštituta Ljubljana. Njihova ideja je, da lahko s prilagojenim osveščanjem mladine že zgodaj vplivamo na življenjske navade ter dosežemo rutino rednega samopregledovanja od najstniških let naprej.

Srednješolcem je bila popolnoma prepuščena kreativnost glede same izvedbe poze, pri čemer so uporabljali različne medije in sodobne komunikacijske poti, ki so jim blizu. Vse ideje so predstavljene na spletni strani projekta www.roza-oktober.si,  kjer si lahko ogledate tudi lanske prispevke, ki so prijetno presenetili s kvaliteto in izvirnostjo.

V času trajanja akcije, med 1. oktobrom 2010 in 6. novembrom 2010 je prispelo 32 poz, ki so bile tudi letos odlične, kreativne in atraktivne. Sodelovalo je 17 srednjih šol, z največ prispevki sta sodelovali Gimnazija Novo mesto in Srednja šola za gostinstvo in turizem.

Razveseljivi so tudi podatki o obiskih spletne strani. Do sredine novembra si je spletno stran ogledalo več kot 16.000 obiskovalcev. Prispele poze so bile ogledane 91.107 krat, prejele so kar 7.547 glasov.

Odločitev o najboljši, najuspešnejši in najbolj odmevni pozi je bila težka. Upoštevali so se glasovi spletnega glasovanja in ter ocena strokovne, katero so sestavljali predstavniki organizatorjev natečaja: Slovenskega združenja za boj proti raku Europe Donne, farmacevtske družbe Roche, Zavoda Med.Over.Net, Ministrstva za zdravje, Ministrstva za šolstvo in šport ter Onkološkega Inštituta Ljubljana.

Največ glasov spletnega glasovanja in komisije so prejeli trije najboljši prispevki:

Rak dojk: Ali veš ..?
Super Mario rak
Brez volje ni cilja

Lepo in uporabno darilo pa čaka tudi avtorje četrto- in peto- uvrščena projekta, ki sta:

Rak ne izbira
Življenje v rožnatem

Avtorji zmagovalnih projektov bodo v začetku leta 2011 odpotovali na nagradni izlet. V prvi polovici decembra pa bo zaključna prireditev s podelitvijo nagrad za vseh pet zmagovalcev. O točnem datumu in uri bodo nagrajenci obveščeni po e-pošti.

Iskrena hvala vsem sodelujočim mladim ustvarjalcem, mentorjem in tistim, ki ste glasovali! Čestitke zmagovalcem!


Sledite nam