fbpx

Vse večje razlike med bolj in manj bogatimi

arhiv

Pri boju z revščino bi morale po besedah dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič pomembno vlogo igrati šole Ljubljana – Otroci, ki jih je prizadela revščina, bolečino…

Pri boju z revščino bi morale po besedah dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič pomembno vlogo igrati šole

Ljubljana – Otroci, ki jih je prizadela revščina, bolečino občutijo na vsakem koraku. Najbolj neposredno so ji podvrženi med vrstniki. Zgodbe iz šol so šokantne, pripoveduje predsednica društva Beli obroč Vlasta Nussdorfer.

Deklica iz manj premožne družine, ki je želela biti enaka vrstnikom, jim je pripovedovala, da je superge originalne znamke kupila, ko je bila na izletu z družino v tujini. Ker so vrstniki sumili, da se to ne sklada z gmotnim položajem njene družine, so jo sezuli, prešteli črte na supergah in oznanili, da gre vendarle za ponaredek. Starejšega osnovnošolca so sošolci celo opljuvali, ker je bila njegova majica “ponaredek”. Ko je osemletnica dobila za konec tedna domov razrednega medvedka in zvezek, v katerega naj bi vpisovala, kako je medvedek z njo preživel vikend, pa je po besedah Nussdorferjeve mami dejala: “Mi se bomo pa zelo lagali.” Vedela je namreč, da ne bodo šli na izlet z novim avtomobilom v Benetke in še malo na morje, to, da bodo šli k babici, ki bo spekla zavitek, se ji ni zdelo dovolj dobro.

Bogatim nič ne želimo vzeti!

Vse večje razlike so med bolj in manj premožnimi, je na okrogli mizi o vplivu revščine na otroke izpostavila Nussdorferjeva. Treba je pomagati revnim, a pomembno je tudi osveščanje drugih – da ni pomembna znamka oblačil, da tisti, ki ima, tudi da. Med vrednotami osemletnika bi moralo biti tudi to, da poduha rožico, da poboža mačka in podobno. To ne pomeni, da bogatim kaj želimo vzeti. Le naučiti jih je treba, naj revnih s slabšim gmotnim položajem ne zaznamujejo, saj je pomembno predvsem, kakšen je človek, kaj ima v glavi in kako se obnaša, poudarja.

Vir: dnevnik.si

Kakšne so potrebe otrok in kakšne staršev? Posvetujte se na forumu Vzgoja otrok in družine na >>


Sledite nam