fbpx

Tradicionalno 33. srečanje Kluba otrok in mladostnikov s sladkorno boleznijo ter njihovih družin

arhiv

Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami v sodelovanju s Kliničnim oddelkom za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Pediatrične klinike v Ljubljani (Univerzitetni klinični center)…

Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami v sodelovanju s Kliničnim oddelkom za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Pediatrične klinike v Ljubljani (Univerzitetni klinični center) tudi letos,  v soboto 20.11.2010 med 8.30 in 12.00 v veliki predavalnici Medicinske fakultete na Korytkovi 2 v Ljubljani organizira tradicionalno 33. srečanje Kluba otrok in mladostnikov s sladkorno boleznijo ter njihovih družin, ki ga bo obeležilo tudi s 4., sedaj že tradicionalnim pohodom na Ljubljanski grad ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni.

Srečanje je namenjeno vsem članom družin, kjer ima eden ali več otrok sladkorno bolezen tipa 1. S svojo vsebino pa je namenjeno tudi vsem zdravstvenim delavcem, učiteljem in vzgojiteljem ter vsem, ki se pri svojem delu srečujejo s sladkorno boleznijo ali pa jih novosti s področja sladkorne bolezni drugače zanimajo. Srečanja potekajo redno vsako leto od 1977 dalje. Letošnje tradicionalno srečanje je tako že 33. po vrsti in nosi naslov »Da se ne bi zapletlo…«. Tako smo se odločili, da predavanja tokrat posvetimo poznim zapletom sladkorne bolezni. Spregovorili bomo o pomenu dobre urejenosti sladkorne bolezni za dolgoročni izhod zdravljenja, nato pa bodo strokovnjaki različnih področij spregovorili o poznih zapletih sladkorne bolezni na očeh, ledvicah in živčevju, spregovorili bomo o diabetični nogi. Na koncu bomo spregovorili o delu skupine za starše otrok s sladkorno boleznijo, ki je postala aktivna v letu 2009 ter o spletni strani, ki jo je Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami aktiviralo prav v teh dneh.

Sladkorna bolezen tip 1 je avtoimuno obolenje, ki nastane zaradi propada celic trebušne slinavke, ki normalno tvorijo inzulin. Inzulin je hormon, ki vpliva na presnovo sladkorjev, maščob in beljakovin. Zaradi pomanjkanja inzulina nastopi pri otroku ali mladostniku, mlajšemu odraslemu značilna klinična slika s povečano žejo in uriniranjem zaradi povišanega krvnega sladkorja, saj se odvečni sladkor izgublja preko ledvic z urinom. Obenem se lahko pojavijo tudi naslednji klinični znaki kot je utrujenost, glavobol, bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje, pospešeno dihanje in hujšanje.

Na vsakoletnem srečanju tako družine in tudi druge posameznike in organizacije, ki jih zanima zdravljenje sladkorne bolezni v otroštvu seznanjamo z novostmi s področja sladkorne bolezni.

Tudi letos pričakujemo udeležbo več kot 300 družin in posameznikov s sladkorno boleznijo.

Obiščite spletni forum Sladkorna bolezen in povprašajte za nasvet na >>


Sledite nam