fbpx

Če imaš luskavico, ti rečejo: Sprijazni se!

arhiv

Ljubljana – »Gre bolj za predsodek do tega, da te nekdo najeda.« Dobesedno. Brezzobe ribice Garra rufa se namreč takoj, ko se telo potopi v…

Ljubljana – »Gre bolj za predsodek do tega, da te nekdo najeda.« Dobesedno. Brezzobe ribice Garra rufa se namreč takoj, ko se telo potopi v vodo, prisesajo nanj in začnejo jesti poroženelo kožo, vanjo pa sproščajo encim, s katerim v svojem naravnem okolju, termalnih vodah s temperaturo okoli 45 stopinj, konzervirajo mrtvo živalsko hrano. Vsi niso kot Miha Novak. A tudi oni premagajo začetni odpor v želji po olajšanju, ki ga nežno žgečkljivo grizljanje ribic prinese v življenje, zaznamovano s kronično boleznijo psoriazo ali luskavico. Družbena stigma, ki jo spremlja, je namreč huda, oboleli, najstniki ali odrasli, pa potem, ko zvedo, da imajo bolezen, ki pozna od 14 do 16 osnovnih oblik, kakšnih 250 podvrst in prizadene vsakega človeka drugače, ostanejo prepuščeni samim sebi. »Če imaš raka, ti ponudijo pomoč psihologa, če imaš luskavico, ti rečejo: Sprijazni se! Jaka Habe je to slišal pri štirinajstih. Bolezen ni smrtna, a je neozdravljiva in »raziskave kažejo, da oboleli zaradi nižje kakovosti življenja dočakajo nižjo starost kot zdravi«.

Boleči pogledi

Povsod so deležni vprašanj in pogledov. »Ko vstopi v bazen nekdo z luskavico, gredo drugi ven.« Jakovo opažanje. »Otroci sprašujejo: A si se opekla? Ja, kakšna pa si? Starejši pogledajo stran.« Majdina izkušnja. »Ko vidijo kožo, jim moraš najprej razložiti, za kaj gre, jih pomiriti, da bolezen ni nalezljiva, potem se s tabo s težavo rokujejo. Ali pa se ne.« Mihovo spoznanje. »Bolezen te lahko psihično uniči,« se strinjajo oboleli, o velikem psihičnem pritisku pa poročajo tudi raziskave. »Da ima nekdo luskavico, izveš šele, kot ti pove. Vsi jo skrivamo,« prizna Miha. Razumljivo. Bolezen je sicer pogosta, a je še pogosteje zmotno prepričanje, da je nalezljiva.

Življenje z njo je pač lažje, če o njej molčiš. Če lahko. Če so prizadeti predeli, na katerih koža raste od 30- do 38- krat hitreje kot na zdravih in z enako hitrostjo tudi odmira, na obrazu ali rokah, je značilne srebrno sive luske težko skriti. »Kako poleti prepoznate psoriatika? V vročini je oblečen od glave do pete.« Tako Jaka Habe opozori, da se ljudje pred bolečimi pogledi zavarujejo, kakor se pač znajo, enako kakor poskušajo po svojih močeh ublažiti srbenje. In pekočo bolečino, ki sledi, ko si kožo spraskajo do krvi. »Tudi dotik rjuhe boli. Podnevi se še nadzoruješ, ponoči pa se praskaš avtomatično,« pravi gospa Majda, ki se z zategnjeno kožo, luskami in srbenjem spoprijema že več kot deset let.

Vir: delo.si


Sledite nam