fbpx

Daljše življenje – dvorezni meč človeštva

arhiv

V viharju dnevnih političnih in gospodarskih dogodkov, vseh po vrsti tako za družbo kot za navadnega človeka praviloma razgrajujočih, se le redkokdaj ali pa se…

V viharju dnevnih političnih in gospodarskih dogodkov, vseh po vrsti tako za družbo kot za navadnega človeka praviloma razgrajujočih, se le redkokdaj ali pa se sploh ne ukvarjamo z vprašanjem, kakšna utegne biti naša prihodnost. Ne prihodnost danes zvečer in jutri zjutraj, ampak pojutrišnjem ali, kot smo zastavili v Delu, leta 2020 in še pozneje. Dobro bi namreč bilo, da bi se kdaj vprašali tudi o tej prihodnosti. Ne le novinarji, predvsem naš politični in gospodarski vrh bi se morala ukvarjati z njo. Le z védenjem, kaj bo pojutrišnjem, lahko naša družba vleče prave poteze danes.

Eno izmed velikih vprašanj, s katerim se ubada ves razviti svet, je demografsko. »Smo sredi tihe revolucije,« je že pred desetletjem označil proces staranja prebivalstva, katerega gospodarske, socialne, kulturne, psihološke in duhovne posledice bodo pretresle svet, takratni generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan. Demografski pretres se je do danes okrepil, že v prihajajočem desetletju pa bo vidno spremenil sestavo prebivalstva. Začenja se »epidemija« staranja prebivalstva vsega razvitega sveta, ki bo tako spremenila podobo in delovanje družbe, da si danes vseh posledic niti predstavljati ne moremo.

Slovenija se po procesu staranja prebivalstva še kako uvršča v razviti svet. V naši državi se bomo starali hitreje kot večina držav v Evropi. Slovenija bo po predvidevanjih Eurostata po starosti sedma država v Evropski uniji. Naša prebivalstvena piramida, nekoč zdrave, hruškaste oblike, postaja čedalje bolj vitka (glej ilustracijo). Kljub temu se na staranje, drugače kot v številnih drugih evropskih državah, v Sloveniji ne pripravljamo. Na izzive, ki jih prinaša starajoča se družba in ki na nekaterih področjih že zdaj postajajo vse večja težava, ne odgovarjamo. Kaj nas torej čaka?

Vir: delo.si

Povprašajte za nasvet ali mnenje starejše obiskovalce Med.Over.Neta na forumu Starejši so modrejši na >>


Sledite nam