fbpx

K raziskovanju ekstremnih vremenskih pojavov lahko pripomorete tudi vi

arhiv

Svetovni eksperiment London – Uporabniki osebnih računalnikov so vabljeni k sodelovanju v raziskavi, v kateri klimatologi iščejo povezave med globalnim segrevanjem in ekstremnimi vremenskimi pojavi….

Svetovni eksperiment

London – Uporabniki osebnih računalnikov so vabljeni k sodelovanju v raziskavi, v kateri klimatologi iščejo povezave med globalnim segrevanjem in ekstremnimi vremenskimi pojavi.

Od današnjega dne dalje bo lahko vsak, ki ima doma računalnik in dostop do spleta, postal del velikega eksperimenta, prvega te vrste, ki preučuje kontroverzno vprašanje, ali bodo ekstremni vremenski pojavi ob segrevanju Zemlje postali del našega vsakdana.

Zadeva bo potekala tako, da bodo računalniki, medtem ko bodo v stanju mirovanja, v ozadju izvajali napredne podnebne modele, ki bodo preučevali, kako pogosto bodo vročinski valovi, poplave in hurikani udarjali v prihodnjih desetletjih. Raziskava bo tudi preučevala, koliko krivde za tovrstne dogodke gre pripisati emisijam toplogrednih plinov.

Projekt weatherathome.net pomeni novost pri največjem svetovnem eksperimentu za napovedovanje vremenskih pojavov, climateprediction.net, ki deluje od septembra 2003 in je sestavni del mnogih obsežnih raziskav, objavljenih v znanstvenih publikacijah, uporabili pa so ga tudi Združeni narodi pri svojem poročilu o podnebnih spremembah iz leta 2007.

Ključni so regionalni podnebni modeli

Pri novem projektu je ključna uporaba regionalnih podnebni modelov, ki so sposobni realističnih vremenskih napovedi in prikazujejo temperature in pojave vetra, dežja in snega. Svetovni podnebni modeli delijo svet na območja velikosti 150 kvadratnih kilometrov, medtem ko regionalni modeli uporabljajo delitev na manjša območja (50 ali 25 kvadratnih kilometrov).

Vir: dnevnik.si

Premišljujete o nakupu novega računalnika? Obiščite spletno trgovino trgovina.over.net in preglejte najnovejšo ponudbo >>


Sledite nam