fbpx

Tuberkoloza

arhiv

Pri nobeni mamici se akutna oblika tuberkuloze ni izkazala, pri vseh otrocih pa je bil prvi pregled že opravljen Predvidoma do konca meseca bodo na…

Pri nobeni mamici se akutna oblika tuberkuloze ni izkazala, pri vseh otrocih pa je bil prvi pregled že opravljen

Predvidoma do konca meseca bodo na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) drugič pregledani vsi otroci, ki so bili v ljubljanski porodnišnici  v stiku z medicinsko sestro, v septembru obolelo za akutno obliko tuberkuloze. V bolnišnici KOPA Golnik so bile do zdaj pregledane vse mamice, ki so bile v stiku z obolelo medicinsko sestro. Pri nobeni mamici se ni izkazala akutna oblika tuberkoloze.

Pri otrocih sta za to, da lahko ovržemo sum na okužbo s povzročitelji tuberkuloze, potrebna dva pregleda, s prvimi pregledi pa so na Pediatrični kliniki UKCL že zaključili. »Dva pregleda sta potrebna zaradi slabe zanesljivosti testov v zgodnjem otroštvu. Ker so majhni otroci v večji nevarnosti, da bi po okužbi zboleli s težko obliko bolezni, so vsi prejeli zaščitno zdravljenje do drugega obiska. Takrat teste ponovimo in z zdravljenjem ob negativnih izvidih prenehamo,« razloži  Uroš Krivec, vodja Službe za pljučne bolezni na Pediatrični kliniki UKCL.

Kot smo vam sporočili že septembra ob pojavu tuberkuloze pri eni izmed medicinskih sester, zaposlenih v UKCL,  je tuberkuloza nalezljiva bolezen, ki pa je ozdravljiva, v kolikor se jo zgodaj ugotovi in pravilno zdravi. Dejstvo je tudi, da se večina ljudi, ki pride v stik z obolelim,  ne okuži.

Še vnaprej velja, da lahko vsi zainteresirani informacije v zvezi s tuberkulozo dobijo na posebni telefonski številki bolnišnice Golnik, in sicer na 04 25 69 287.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana


Sledite nam