fbpx

LJUBLJANA GOSTI EVROPSKE STROKOVNJAKE S PODROČJA ONKOLOŠKE FARMACIJE

Bolezni, Zdravje in bolezni

15. novembra 2010 se je v Ljubljani pričelo petdnevno mednarodno strokovno srečanje farmacevtov s področja onkologije, ki ga v sodelovanju z Lekarniško zbornico Slovenije organizira…

15. novembra 2010 se je v Ljubljani pričelo petdnevno mednarodno strokovno srečanje farmacevtov s področja onkologije, ki ga v sodelovanju z Lekarniško zbornico Slovenije organizira Evropsko združenje onkoloških farmacevtov (ESOP). Ob tej priložnosti v Ljubljano prihaja tudi sedanji predsednik združenja ESOP Klaus Meier, ki ima dolgoletne izkušnje na področju farmacevtske prakse in tudi zasluge za vpeljavo standardov kakovosti pri pripravi protitumornih zdravil. Med predavatelji na srečanju so tudi slovenski strokovnjaki s področja onkološke farmacije, ki bodo udeležencem predstavili slovenske izkušnje in prakso na tem področju.

Program srečanja poleg predavanj vključuje tudi učne delavnice in posvete na teme, ki so osredotočene na zagotavljanje večje varnosti in kakovosti zdravljenja za bolnike z rakom. Te vključujejo tako potrebne standarde kakovosti kot tudi proces izdelave in priprave protitumornih zdravil ter s tem povezano potrebno opremo in prostore.

Med aktualnimi temami, s katerimi se trenutno ukvarjajo tudi v Onkološkem inštitutu Ljubljana, naši osrednji inštituciji, ki skrbi za zdravljenje bolnikov z rakom, je tudi vključevanje kliničnih farmacevtov v zdravstveni tim na oddelkih. Nacionalni načrt za obvladovanje raka namreč predvideva, da naj bi na vsakem oddelku za upravljanje z zdravili in pregled terapij bolnikov skrbel klinični farmacevt. O uvajanju teh novosti bodo tako razpravljali in delili izkušnje iz svojih držav tudi udeleženci strokovnega srečanja v okviru okrogle mize, ki jo bodo vodili Aleš Mrhar iz Fakultete za farmacijo, Monika Sonc iz Onkološkega inštituta Ljubljana in Andreja Čufar iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

V združenju ESOP so včlanjeni predstavniki 20 evropskih držav, njihov namen pa je preko različnih načinov delovanja zagotoviti kakovostno farmakološko zdravljenje za bolnike z rakom. Njihovo poslanstvo med drugim vključuje tudi izobraževati farmacevte o zahtevnih standardih izdelave in priprave protitumornih zdravil. V druženju ESOP so že od leta 1995 aktivni tudi farmacevti iz Onkološkega inštituta v Ljubljani. Vodja lekarne Monika Sonc, mag. farm., spec., je že več let članica upravnega odbora te organizacije in je v tem mandatu pristojna za odnose s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). To je že drugo srečanje članov omenjenega združenja, ki ga v Sloveniji gostimo po letu 2006. Organizacijo tokratnega srečanja je prevzela Andreja Eberl, mag. farm., ki je hkrati tudi predsednica odbora za organizacijo pri ESOP.

Zapišite svoje izkušnje ali preberite izkušnje ostalih v boju z rakom na forumu Kako živeti z rakom na >>


Sledite nam