fbpx

Prehod na digitalno prizemno televizijo

arhiv

Manj kot mesec dni je še do velike tehnološke spremembe, ki jo bo po podatkih Evrobarometra občutilo nekaj manj kot 30 odstotkov prebivalcev Slovenije. Analogna…

Manj kot mesec dni je še do velike tehnološke spremembe, ki jo bo po podatkih Evrobarometra občutilo nekaj manj kot 30 odstotkov prebivalcev Slovenije. Analogna prizemna televizija bo od 1. decembra 2010 postala preteklost, za spremljanje signala prek sobne ali strešne antene pa si bomo morali do takrat zagotoviti sprejemnik digitalnega signala, ki pozna standard DVB-T MPEG-4. Vgrajen je lahko v televizor, v dodatno napravo, pretvornik oziroma t. i. set-top-box.

Digitalna televizija bo tako zaživela tudi v zraku, saj kabelski in operaterji IP-televizije svoj signal že nekaj časa oddajajo (tudi) v digitalni obliki. Za njihove naročnike se 1. decembra ne bo spremenilo nič, prav tako bo vse ostalo enako pri tistih, ki sprejemajo televizijski signal (samo) prek satelita.

Prav satelitski oddajniki so pred leti prvi začeli z digitalnim oddajanjem, saj je bilo komercialnim ponudnikom veliko do tega, da ponudijo možnost oddajanja čim več programov. Digitalizacija namreč bistveno poveča zmogljivost, saj je tako mogoče v primeru prizemne televizije (DVB-T) in standarda MPEG-4 v radiofrekvenčnem prostoru (kanalu), ki ga v analognem svetu zaseda en program, oddajati največ 8 programov na vseh točkah, ki jih doseže digitalni signal. Pri digitalizaciji smo že navajeni, kar velja tudi za digitalni televizijski signal, da ga (in vse programe, ki so na voljo) ali sprejemate ali pa sploh ne. V praksi se sicer na mejnih območjih včasih pojavi še vmesna možnost sprejemanja signala, ki pa se kaže v kockasti sliki, zastajanju slike in podobno, a v resnici takšna območja ne sodijo med tista, ki bi jih operaterji na zemljevidu označili, da so pokrita s signalom.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije


Sledite nam