fbpx

Znanstveniki razvijajo nov test za zgodnje odkrivanje Alzheimerjeve bolezni

arhiv

London – Znanstveniki razvijajo revolucionaren test, s katerim bodo štiridesetletnikom v samo 30 sekundah lahko ugotovili ali že imajo prve znake Alzheimerjeve bolezni. Enostaven postopek,…

London – Znanstveniki razvijajo revolucionaren test, s katerim bodo štiridesetletnikom v samo 30 sekundah lahko ugotovili ali že imajo prve znake Alzheimerjeve bolezni. Enostaven postopek, ki bo zdravnike opozoril na možnost razvoja bolezni desetletja preden se pojavijo prvi očitni znaki Alzheimerjeve, prinaša upanje, da bo rutinski pregled za demenco dostopen že čez dve leti.

Enostaven test bi lahko izvedli s pomočjo računalnika v ordinacijah splošnih zdravnikov, podoben pa bi bil odvzemu krvi. Tisti, pri katerih bi odkrili drobne zametke demence, pa bi lahko spremenili svoj življenjski stil, prehrano in se začeli več gibati.

Zgodnje odkritje bolezni bi omogočilo tudi hitrejše zdravljenje in razvoj novih zdravil – zaradi tega se nekaterim bolezen ne bi nikoli popolnoma razvila ali pa sploh ne bi zboleli. Alzheimerjeva bolezen, ki je oblika demence, samo v Veliki Britaniji prizadene okoli 800 tisoč ljudi, z vsako naslednjo generacijo pa je pričakovano, da se bo število obolelih podvojilo.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum Demenca in duševne motnje v starosti in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>


Sledite nam