fbpx

Prva Mala šola nevrologije

arhiv

Nevrologi s Kliničnega oddelka za bolezni živčevja Nevrološke klinike UKCL se zavedajo celostne obravnave bolnika in težijo k ponovnem odkrivaju renesančnih vrednot medicine, kjer sta…

Nevrologi s Kliničnega oddelka za bolezni živčevja Nevrološke klinike UKCL se zavedajo celostne obravnave bolnika in težijo k ponovnem odkrivaju renesančnih vrednot medicine, kjer sta v središču stroke človek in njegovo okolje, ne pa motena funkcija ali organ. Zato so pričeli z rednim izobraževanjem vseh, ki se ukvarjajo z nevrološkimi bolniki. Prva Mala šola, ki bo v petek, 12. novembra 2010 s pričetkom ob 8.30 v prostorih KOBŽ, bo obravnavala parkinsonizem in demenco.

Že nekaj let na KOBŽ razmišljajo, da morajo nevrologi začeti redno in sistematično izobraževati družinske zdravnike, da bodo lahko pomagali pri bolj zgodnjem odkrivanju nevroloških bolezni in učnkovitejšemu zdravljenju. Doc.dr. Maja Trošt, dr. med, vodja Centra za ekstrapiramidne bolezni, Nevrološke klinike je ob tem dejala: »Porodila se nam je misel o Mali šoli nevrologije, ki naj bo nekaj koristnega, uporabnega in nenazadnje prijetnega. Gre za nov način izobraževanja, ki se bo z leti še nadgrajeval«. Mala šola je redni izobraževalni program KOBŽ in teme šol se bodo menjavale in tudi ponavljale. Kandidati se lahko na naslednje Male šole redno prijavljajo na spletni strani KOBŽ  www.kobz.si. Prva Mala šola bo s področja nevrodegenerativnih bolezni; parkinsonizma in demenc, zato jo pripravljata Center za ekstrapiramidne bolezni in Center za kognitivne motnje z našega kliničnega oddelka.

Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen sta najpogostejši nevrodegenerativni bolezni možganov. Prva povzroči motnjo spomina in drugih intelektualnih sposobnosti (presoja, načrtovanje, orientacijo v prostoru), druga pa motnjo gibanja (upočasnjenost, tresenje, motnje ravnotežja in padce). Obe hudo prizadaneta celotno družino obolelega, saj bolnik sčasoma lahko postane povsem odvisen od tuje nege in pomoči. Zaradi staranja slovenskega prebivalstva bo bolnikov s parkinsonizmom in demenco v naslednjih letih vse več. Predstavljali bodo vedno večje breme tako za zdravstvo kot za celotno družbo.

Nevrologi čutijo odgovornost, da pomagajo dužinskim in drugim zdravnikom, da tovrstne bolezni hitro prepoznajo in pravočasno ter pravilno ukrepajo.

Več informacij preberite na spletnem naslovu >>


Sledite nam