fbpx

Velika nagrada na znameniti univerzi MIT v Cambridgeu spet slovenskim študentom

arhiv

Ljubljana – Slovenska ekipa študentov je ponovno osvojila veliko nagrado na tekmovanju raziskovalnih projektov s področja sintezne biologije na znameniti univerzi MIT v Cambridgeu v…

Ljubljana – Slovenska ekipa študentov je ponovno osvojila veliko nagrado na tekmovanju raziskovalnih projektov s področja sintezne biologije na znameniti univerzi MIT v Cambridgeu v ZDA. Zanimanje za to tekmovanje je vse večje, saj se je letošnjega tekmovanja udeležilo že 130 ekip iz vsega sveta, kar je največ doslej, pri čemer so sodelovale ekipe z najuglednejših svetovnih univerz, kot so Harvard, MIT, Yale, Princeton, Stanford, Imperial College, ETH in Cambridge, katere ekipa je zmagala lani. Slovenske ekipe so bile na dosedanjih tekmovanjih od leta 2006 najuspešnejše med vsemi, saj so že tretjič zmagale v absolutni konkurenci.

Z letošnjim projektom so sodelovali na področju Nove aplikacije. Člani ekipe so prepričani, da bo njihov izum povzročil revolucijo na področju sintezne biologije. Idejo, ki je osnova projekta, so nazorno prikazali s filmom, ki jo v poldrugi minuti vsakomur razumljivo razloži.

Zamislili so si neke vrste tekoči trak za izdelavo izbranih spojin v bakterijskih celicah. Celice različnih mikroorganizmov, rastlin in živali sintetizirajo na tisoče različnih spojin. Za sintezo vsake od teh spojin je potrebno večje število encimsko kataliziranih korakov, tipično več kot pet.

Izvirna zamisel slovenske ekipe je, da bi encime, ki sodelujejo v sintezi posamezne spojine, povezali v natančno določen vrstni red prek vezave na dvojno vijačnico DNK. Zaporedje DNK v tem primeru deluje kot program, ki natančno določa vrstni red vezanih encimov in na tak način tudi vrstni red reakcij, ki vodijo do nastanka izbranih spojin, ki nastajajo v tako spremenjenih bakterijah.

Vir: dnevnik.si

Vas zanima genetsko svetovanje pri načrtovanju družine? Več na forumu Genetska posvetovalnica na >>


Sledite nam