fbpx

Umetno sladkane pijače

arhiv

Če ni sladko, še ne pomeni, da vam pomaga izgubiti kilograme Ljubljana – Se bomo res znebili viška kilogramov, če bomo posegli po lahki gazirani…

Če ni sladko, še ne pomeni, da vam pomaga izgubiti kilograme

Ljubljana – Se bomo res znebili viška kilogramov, če bomo posegli po lahki gazirani pijači? Je to sploh dobro za naše zdravje ali je enako pogubo za nas kot kozarec sladkega soka? Vse to so vprašanja, ki ljudi begajo. Obstajajo številne raziskave, ki nasprotujejo druga drugi, vsi tisti pa, ki bi radi kak kilogram poslali na dopust, ne vedo, kako naj postopajo.

Čeprav so umetna sladila, kot sta saharin in aspartam precej manj zdrava kot sam sladkor, pa je res, da vam ne bosta dvignila teže niti za gram. To pa še ne pomeni, da vam bosta pomagala pri izgubi teže.

Če ni sladko, še ne pomeni, da ne redi

Tudi umetno sladkana gazirana pijača bo v vašem telesu sprožila izločanje inzulina, ki pa povzroči občutek lakote, in prav lahko se zgodi, da prav zaradi tega še večkrat pogledamo v hladilnik. Ena od raziskav, opravljenih na podganah, je dokazala, da so male glodalke, ki so pile pijače brez sladkorja, jedle precej več od tistih, ki so pile zmerno sladkane. Slednje ugotovitve je potrdila tudi francoska raziskava, opravljena na ljudeh. Osebe, ki so pile pijače brez sladkorja (z umetnimi sladili) so težje nadzorovale svojo težo.

Prekvalificirajte možgane in jih ogoljufajte

Obstajajo ljudske modrosti, ki trdijo, da človekovi možgani hrepenijo po sladkorju, in znajo razlikovati med pravim ter umetnim sladkorjem. Če ga ne dobijo s pijačo, ga bodo pa s hrano. Da se možganov ne da tako preprosto prevarati, je dokazalo tudi raziskovanje s pomočjo magnetne resonance. Ta je potrdila, da možgani nezavedno ločujejo sladkor od umetnih sladil. Čeprav to zveni kot slaba novica, pa ni. Možgani se čez čas lahko ‘prekvalificirajo’ in se zadovoljijo s sladkostjo, ki ne prihaja iz močno kaloričnega sladkorja, temveč iz drugih sladil. Znanstveniki pravi, da lahko tudi sami pomagamo prevarati možgane tako, da med množico umetnih sladil najdemo tisto, ki nam najbolj odgovarja. Za začetek lahko umetno sladilo zmešamo s 5 do 10 odatotki pravega sladkorja, tako bo ‘goljufija’ še bolje uspela.

Vir: dnevnik.si

Spremeniti življenjski slog ni preprosto. Posvetujte se na forumu Hujšanje na >>


Sledite nam