fbpx

Očistite jedilnik v devetih korakih

arhiv

Naša hrana ni le bolj sintetična, kot je bila kdajkoli, ampak skupaj z njo zaužijemo še precej vprašljivih snovi in onesnaževalcev, ki ogrožajo naše zdravje….

Naša hrana ni le bolj sintetična, kot je bila kdajkoli, ampak skupaj z njo zaužijemo še precej vprašljivih snovi in onesnaževalcev, ki ogrožajo naše zdravje. V nasprotju s salmonelo in podobnimi patogeni, ki bolezen ali celo smrt povzročijo takoj, te snovi delujejo veliko zahrbtnejše, saj škodo povzročajo prikrito in na dolgi rok. Kako torej očistiti jedilnik strupov? V nadaljevanju objavljamo devet nasvetov, s katerimi zmanjšate izpostavljenost neželenim kemikalijam.

1. Omejite uživanje živalskih maščob

Izdelki živalskega izvira vsebujejo sintetične hormone, antibiotike in klorove spojine, kot so dioksin, DDT in drugi pesticidi, ki se kopičijo v živalski maščobi. Z zaužitjem te hrane omenjene kemikalije preidejo v našo maščobo, kjer se potuhnejo ter počasi in tiho povzročajo škodo.

Izbirajte manj mastno meso, perutnino ali mlečne izdelke.

Vedno odstranite vso vidno maščobo in kožo, meso in ribe kuhajte.
Izogibajte se cvrtju, ki neprepustno zapre onesnaževalce v meso.
Svojemu telesu boste naredili univerzalno uslugo, če boste jedli manj mesa. Že en sam vegetarijanski dan na teden bo dovolj, da boste opazili razliko v počutju.

2. Izbirajte varno morsko hrano

Uživanje morske hrane pomeni izpostavljenosti živemu srebru, ki je potencialni živčni strup, pa tudi onesnažene s snovjo PCB, ki jo je Mednarodna agencija za raziskavo raka in zaščito okolja razglasila za potencialno kancerogeno. Manjše ko so ribe, bolj ko so na začetku prehranjevalne verige, manj so onesnažene s težkimi kovinami. Na internetu so na voljo posebni vodniki, ki vam bodo pomagali pri izbiri varne morske hrane.

Vir: Viva.si

Posvetujte se o shranjevanju živil na spletnem forumu Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam