fbpx

Neandertalci in sodobni ljudje so si ob rojstvu zelo podobni

arhiv

razlike se pojavijo šele z razvojem možganov London – Nova raziskava je pokazala, da so možgani novorojencev po velikosti in delovanju podobni možganom Neandertalcev, vendar…

razlike se pojavijo šele z razvojem možganov

London – Nova raziskava je pokazala, da so možgani novorojencev po velikosti in delovanju podobni možganom Neandertalcev, vendar se v prvem letu življenja spremenijo. Razlike med možgani sodobnega človeka in njegovega predhodnika se začnejo oblikovati takoj po rojstvu in v prvih dvanajstih mesecih življenja, je predstavila raziskava v glasilu Current Biology.

Ugotovitve raziskave so bile utemeljene na primerjanju „virtualnih“ odtisov razvijajočih se možganov na sosednje strukture (endokavitarne razlike) in primerjanjem lobanje modernega človeka in njegovega predhodnika – med drugim tudi novorojenega Neandertalca.

Philipp Günz z inštituta Max Planck, ki je vodil raziskavo, je dejal, da opazovane razlike med možgani pri zarodkih niso jasno osvetlile razlik v možganskih povezavah. Notranja organizacija možganov pa ima največ vpliva na kognitivne sposobnosti.

Več informacij preberite na spletni strani >>


Sledite nam