fbpx

Strah pred staranjem

arhiv

Zapovedana mladost, prepovedana starost Ali ugotavljate, da zadnje čase pred ogledalom preživite več časa, ker iščete gube in sive lase? Je vaša polica v kopalnici…

Zapovedana mladost, prepovedana starost

Ali ugotavljate, da zadnje čase pred ogledalom preživite več časa, ker iščete gube in sive lase? Je vaša polica v kopalnici polna krem proti gubam in vlažilnih losjonov, ki obljubljajo večno mladost? Niste edini. Žal živimo v svetu, obsedenem z mladostjo in mladostnim videzom na eni ter prežetim s strahom pred starostjo in staranjem na drugi strani. Boj proti staranju je olje na ogenj kozmetične industrije, ki nam za odstranjevanje gub, napenjanje povešene kože, odstranjevanje sivih las … ponuja čudežne napitke, kreme in pomade. Odnos družbe do staranja in starostnikov je odklonilen, misel na pozno življenjsko obdobje pa strašljiva. Je sploh kaj čudnega, da se nihče ne veseli jeseni življenja – pa čeprav je to v resnici zelo lepo življenjsko obdobje?
Mladi obrazi nam z vseh koncev in krajev sporočajo: mladost je zakon. Mladost je porok za srečo, celo vrednota! Starati se ni dovoljeno: mediji zahtevajo obraz brez gub in izklesano telo. Starejši ljudje za oglaševalce niso zanimivi – razen tedaj, ko ustvarjajo mit o podaljševanju mladosti s čudežnimi preparati na obdelanih (osvetljenih, retuširanih itn.) obrazih šestdeset- in sedemdesetletnic ali pa celo na mlajših ljudeh, ki jih “prodajajo” kot starostnike.

Obsedenost z mladostjo je fenomen, povezan z večjo kupno močjo, starost pa socialni problem, katerega stvarnost se izraža skozi mite in stereotipe. Najbolj strašljivo je razmišljanje o umskem in telesnem upadanju, o pešanju spomina, o boleznih, o telesni, duhovni ter finančni odvisnosti in nenazadnje o smrti. Ob izgubljanju mladosti občutimo strah pred samoto in osamljenostjo ter mračno razmišljamo o tem, da so najlepša leta za nami, pred nami pa eno samo hiranje, gubanje in trpljenje. Zato na starost nočemo misliti, pa čeprav je to naravni proces, ki nas bo prej ali slej doletel: nas, našega soseda, prijatelja, brata, sestro, partnerja, celo otroka.

Gerontofobija

Strah pred staranjem je ena od fobij, ki ji strokovno pravijo gerontofobija. Pogosto je povezana z drugimi velikimi strahovi: s strahom pred izgubo ljubezni, pred revščino, pred boleznijo in smrtjo. Večino starostne diskriminacije je tudi sicer mogoče pripisati osnovnim strahovom. Stari ljudje nas spomnijo, da bomo tudi sami nekoč stari in da bomo umrli, zato jih ignoriramo in namenjamo prednost mlajšim.

Vir: Viva.si

Veliko znanja in življenjskih izkušenj je skritih v starejših. Posvetujte se na forumu Starejši so modrejši na >>


Sledite nam