fbpx

Kaj mladostnike varuje pred uporabo drog

arhiv

V novembru, mesecu preprečevanja odvisnosti, bodo člani Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti (LAS Celje) izvedli niz strokovnih predavanj za starše osnovnošolcev v Celju. Predavanja,…

V novembru, mesecu preprečevanja odvisnosti, bodo člani Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti (LAS Celje) izvedli niz strokovnih predavanj za starše osnovnošolcev v Celju. Predavanja, ki jih bodo ta mesec organizirali na devetih osnovnih šolah v Mestni občini Celje,  so namenjena staršem učencev od šestega do devetega razreda. Program predavanj finančno podpira Mestna občina Celje. Osrednja tema predavanj bodo varovalni dejavniki vzgoje, ki lahko pripomorejo k neuporabi drog. Čeprav je tema aktualna, saj poleg problemov odvisnosti osvetljuje veščine učinkovitega starševstva in komuniciranja z otroki v konfliktnih situacijah, se je lani ciklusa predavanj na osmih osnovnih šolah udeležilo le 160 staršev. Organizatorji upajo letos na boljši odziv.

»Starši smo otroku prvi in najpomembnejši učitelji. Če svojo vlogo dobro izpeljemo, bodo naše delo lahko uspešno dopolnjevali vzgojitelji in učitelji v vrtcih in šolah. Da bomo starši mladostniku enakovredni sogovorniki tudi glede drog, pa se moramo o njih poučiti. V komunikaciji z otrokom naj bo naše stališče, da je uporaba drog za nas neprimerna in nezaželena. Starši moramo otroku z besedami in dejanji nazorno sporočiti, da je raba drog v družini prepovedana,« je povedala Nuša Konec Juričič, koordinatorka projekta in vodja Lokalne akcijske skupine LAS Celje ter predstojnica oddelka za socialno medicino in promocijo zdravja na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

»Podpora otrokom v smislu zagotavljanja občutka varnosti in ljubezni na eni strani in jasne meje ter povečevanje otrokove odgovornosti z njegovo starostjo na drugi strani so morda temeljna popotnica,  ki jo starši lahko damo otroku in predstavljajo varovalo tudi pred drogami. Pomembno je, da je otroka spodbujamo in mu dovolimo, da v sebi odkriva in izraža tisto, kar mu dejansko gre dobro. Otrok bo na ta način zadovoljen s samim seboj in potrditev in bližnjic ne bo iskal v drogah,«  še pojasnjuje Nuša Konec Juričič.

Med mladimi je prisotna uporaba dovoljenih in nedovoljenih drog, po njih posegajo že otroci. Uporaba drog se običajno prične v obdobju intenzivnega telesnega, duševnega in socialnega razvoja. Z zgodnejšo uporabo drog se veča verjetnost zastoja razvoja na omenjenih področjih, prav tako se poveča verjetnost kasnejših težav v smislu zlorabe ali odvisnosti in pridruženih težav. Na predavanjih se bodo starši seznanili tudi z informacijami o tem, na katere vedenjske in telesne spremembe naj bodo pozorni, kadar sumijo, da je otrok posegel po drogi. Po mnenju izvajalcev predavanj so pogovori o drogah koristni, saj se med starši poveča občutljivost za problem rabe drog in zasvojenosti, obenem pa se zmanjšata strah in nevednost, ki še vedno prepogosto spremljata pogovore o drogah.

Niz predavanj bodo izvedli strokovnjaki s področja medicine, psihologije, socialnega dela in kriminologije. Preberite seznam predavanj na spletni strani Zavoda za zdravstveno varstvo Celje

Kako prepoznati znake, ki kažejo na zasvojenost? Obiščite forum Zasvojenost – začaran krog, in izvedeli boste več na >>


Sledite nam