fbpx

Kokain še vedno priljubljen, mefedrona čedalje več

arhiv

Kokain se je v zadnjih letih v Evropi (tudi v Sloveniji) prebil med najbolj priljubljene droge. Na DrogArtu so zato pred tremi leti začeli projekt…

Kokain se je v zadnjih letih v Evropi (tudi v Sloveniji) prebil med najbolj priljubljene droge. Na DrogArtu so zato pred tremi leti začeli projekt Ne pogrni na celi črti (www.kokain.si), v katerem seznanjajo javnost z informacijami o kokainu in tveganjih njegove uporabe, poleg tega v okviru projekta svetujejo tistim, ki so zaradi kokaina že zašli v težave.

Ne le na partijih

»V raziskavi smo zajeli populacijo mladih odraslih, ki hodijo na partije , se pravi prireditve z elektronsko glasbo, in v nočne lokale. Podatki o uživanju kokaina so bili doslej namreč vezani predvsem na srednješolsko populacijo in tiste, ki hodijo na partije. Zaradi čedalje večje priljubljenosti kokaina v zadnjih letih smo želeli preveriti njegovo uporabo tudi v drugih okoljih in širši populaciji. Sklenili smo zajeti mlade odrasle, ki so lahko že zaposleni, imajo denar za drogo in hodijo zvečer ven,« je pojasnil dr. Matej Sande iz DrogArta, vodja raziskave.

Podatki o uživanju kokaina so razmeroma pičli tudi drugod v Evropi: »Imamo le podatke za splošno populacijo, do 64 let – 3,9 odstotka jih je že poskusilo kokain, med mladimi odraslimi je takšnih 5,6 odstotka. Nekatere evropske države močno presegajo povprečje: v Veliki Britaniji, na Irskem, Danskem, v Italiji in Španiji se delež mladih odraslih z izkušnjami s kokainom vrti do 12 odstotkov. V Veliki Britaniji verjetno zato, ker ima zelo razvito nočno življenje, Italijo in Španijo prepredajo kokainske poti …« je razložil Sande.

Na DrogArtu so porabo kokaina doslej preverjali še v dveh drugih raziskavah, je povedal sogovornik. »Leta 2007 med slovenskimi maturanti; kokain jih je poskusilo 3,6 odstotka. Starejša raziskava med ljubljanskimi srednješolci (4. letnik) pa je pokazala izkušnje s kokainom pri 4,2 odstotka populacije. Leta 2001 in 2005 smo izvedli raziskavi o uživanju t. i. plesnih drog na partijih: ugotovili smo povečanje števila uživalcev kokaina s 46,7 na 57,9 odstotka.«

Vir: delo.si

Imate težave z drogami, mogoče kdo okoli vas? Posvetujte se na forumu Droge? Pomoč! na >>


Sledite nam