fbpx

Mleko je del uravnotežene prehrane

arhiv

V zadnjih letih se je o mleku in mlečnih izdelkih uveljavilo veliko trditev, malokatera pa temelji na trdnih temeljih Mleko je zdravo in je del…

V zadnjih letih se je o mleku in mlečnih izdelkih uveljavilo veliko trditev, malokatera pa temelji na trdnih temeljih

Mleko je zdravo in je del uravnotežene prehrane, so se strinjali sodelujoči na okrogli mizi Gospodarskega interesnega združenja mlekarstva Slovenije, kjer so skušali ugotoviti, katere izmed številnih trditev, ki se v zadnjih letih pojavljajo v zvezi z mlekom, so resnične in katere ne.

Narava ni naredila biološke tekočine, ki ne bi bila primerna, da novorojenega sesalca postavi v življenje, je zgornjo trditev podkrepila prof. dr. Irena Rogelj iz Katedre za mlekarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Res je, da je kravje mleko drugačno od človeškega, a je vse mleko sesalcev sestavljeno iz enakih sestavin, različna so le razmerja med njimi. Mleko zagotavlja dober vir živalskih beljakovin, vode, vitaminov, maščobnih kislin, mlečnega sladkorja (laktoze), encimov in mineralnih snovi, med katerimi izstopa zlasti kalcij, je pritrdila tudi klinična dietetičarka Andreja Čampa Širca. Vendar ne gre samo za sestavine v mleku, pač pa je pomembna kombinacija teh sestavin, saj ta olajša organizmu, da mleko čim bolje izkoristi, je nadaljevala Rogljeva. Tako je kalcij iz mleka dobro izkoristljiv zaradi prisotnosti drugih sestavin – vitamina D in laktoze, ki pospešujeta absorpcijo in vgrajevanje kalcija v kosti.

Mleko je tudi sestavni del športne prehrane. Uporablja se v kombinaciji z ostalo pravilno izbrano prehrano, saj samo mleko ne bi bilo dovolj za regeneracijo športnika, je povedal Sandi Murovec, demonstrator alpskega smučanja; sam mleko vsako jutro uživa z misliji in kot jogurt.

Maslo ali margarina

Reklame promovirajo, da je margarina boljša kot maslo, saj je narejena iz rastlinskih maščob, ki so nenasičene maščobe, prav tako sodobne hidrogenirane margarine ne vsebujejo škodljivih transmaščobnih kislin. Maslo kot živalska maščoba pa vsebuje nasičene maščobne kisline. “Pri maslu velja enako kot za druga živila: če ga pojeste preveč, je s tem prehrana neuravnotežena, če ga pa uživamo občasno namazanega na kruh, pa ni s tem popolnoma nič narobe in ima v uravnoteženi prehrani tudi maslo svoje mesto,” je povedala Čampa-Širčeva.

Vir: dnevnik.si

Vas zanima, kako pripraviti, obdelati in shranjevati živila? Posvetujte se na forumu Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam