fbpx

Pomoč osebam z demenco

arhiv

Demenca se širi hitreje od pomoči dementnim ljudem Treba je razumeti demenco in si prizadevati za psihosocialni pristop pri delu z dementnimi osebami Ljubljana -…

Demenca se širi hitreje od pomoči dementnim ljudem

Treba je razumeti demenco in si prizadevati za psihosocialni pristop pri delu z dementnimi osebami

Ljubljana – Najprej se po navadi začne s pozabljivostjo, predvsem dogodkov iz zadnjega obdobja. Potem se običajno pridružijo težave v govoru, razumevanju, orientaciji v prostoru. Sledijo težave s prepoznavanjem – predmetov, lahko tudi svojcev. To so po besedah dr. Aleša Kogoja, vodje enote za gerontopsihiatrijo v Psihiatrični bolnišnici Ljubljana, tipični znaki demence, za katero pri nas trpi okoli 30.000 ljudi.

V naslednjih desetih letih naj bi se njihovo število povečalo kar za okoli 40 odstotkov. Pojav demence se tudi pri nas bliskovito širi, celo hitreje kot prakse pri obravnavi dementnih, priznava vodja sektorja za storitve in programe socialnega varstva na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Janja Romih. Posebnih oblik institucionalnega varstva za osebe z demenco za zdaj še nimamo, opozarja predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Boris Koprivnikar.

Demenca sicer velja za bolezen starejših, pravi Kogoj. Redko prizadene mlajše od 65 let, z vsakimi petimi leti nadaljnje starosti pa se njena verjetnost približno podvoji. Pomembno je, da znake dovolj zgodaj prepoznamo. Po obisku pri zdravniku in pri specialistu se začne zdravljenje z zdravili, ki lajša težave in upočasni potek bolezni. Poleg tega pa je po njegovem enako pomembno tudi razumevanje bolezni tistih, ki imajo z dementnimi opraviti in vzdrževanje preostalih sposobnosti do te mere, kolikor dementne osebe še zmorejo.

Vir: dnevnik.si

Spoznajte vsakdan oseb, ki jih spremlja demenca na forumu Demenca in duševne motnje v starosti na >>


Sledite nam