fbpx

Odkrili nove možnosti zdravljenja visokega pritiska

arhiv

Brusel j – Raziskovalci so odkrili novo različico gena, ki utira pot novim možnostim preprečevanja in zdravljenja visokega pritiska ali hipertenzije. Ta je kot pomemben…

Bruselj – Raziskovalci so odkrili novo različico gena, ki utira pot novim možnostim preprečevanja in zdravljenja visokega pritiska ali hipertenzije. Ta je kot pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja tudi vodilni vzrok smrti po svetu. Težave z visokim pritiskom ima v Evropski uniji približno četrtina odraslih.

Gre za različico gena, ki vpliva na proizvodnjo proteina uromodulina v ledvicah. Raziskava je razkrila nove razsežnosti vloge uromodulina pri uravnavanju pritiska.

Novo različico gena je odkrila skupina raziskovalcev v sklopu raziskav, ki jih sofinancira Evropska unija v višini 10 milijonov evrov. Odkritje je po navedbah Evropske komisije plod ene največjih genskih študij na tem področju doslej, ki je zajela 40.000 ljudi iz osmih evropskih držav.

V raziskavah sodelujejo znanstveniki iz Italije, Velike Britanije, Belgije, Češke, Nemčije, Španije, Francije, Nizozemske, Poljske, Finske in Švedske pa tudi iz Švice, Rusije in Kitajske.

Vir: dnevnik.si

Imate težave z visokim krvnim tlakom? Posvetujte se na forumu Visok krvni tlak ( hipertenzija) na >>


Sledite nam