fbpx

Pomembno odkritje

arhiv

Znanstveniki so odkrili, kako se rakave celice varujejo pred človeškim imunskim sistemom Cambridge – Cepivo, ki bi lahko naredilo revolucijo v zdravljenju raka, je nekoliko…

Znanstveniki so odkrili, kako se rakave celice varujejo pred človeškim imunskim sistemom

Cambridge – Cepivo, ki bi lahko naredilo revolucijo v zdravljenju raka, je nekoliko bližje, saj je znanstvenik v Veliki Britaniji odkril način spodbujanja človeškega imunskega sistema za napadanje tumorjev.

Znanstveniki univerze Cambridge so odkrili, na kakšen način se celice tumorjev zaščitijo pred naravno obrambo telesa. Če bi ta proces uspeli ustaviti, strokovnjaki verjamejo, da bi bilo telo zmožno zdraviti samo sebe in tako preprečiti rakave bolezni.

V predhodnih poskusih, da bi v boju z rakom izkoristili človeški imunski sistem, znanstveniki niso bili uspešni, ker je rakave celice varoval (in celo negoval) poseben protein. Če bi to molekulo lahko ustavili, denimo s cepivom, bi bile rakave celice brez vsakršne zaščite pred človeškim imunskim sistemom.

V tem trenutku so proces že uspešno preizkusili na miših, vse skupaj pa bi po mnenju znanstvenikov lahko delovalo tudi pri ljudeh.

Imunolog Douglas Fearon, ki je vodil raziskavo, je povedal, da gre za „pomemben korak“ ki bi lahko radikalno spremenil zdravljenje raka. „Vznemirjen sem zaradi raziskave.

Vir: dnevnik.si

Spoznajte svet, ki ga določa rak na forumu Kako živeti z rakom na >>


Sledite nam