fbpx

Odvisnost od alkohola

arhiv

Odvisnost od alkohola začnimo preprečevati pri glavi, ne pri repu! Ljubljana – Preprečevanja odvisnosti od alkohola se v Sloveniji lotevamo pri repu, pa bi morali…

Odvisnost od alkohola začnimo preprečevati pri glavi, ne pri repu!

Ljubljana – Preprečevanja odvisnosti od alkohola se v Sloveniji lotevamo pri repu, pa bi morali začeti pri glavi, pravi terapevtka v Centru za zdravljenje odvisnih od alkohola in drugih psihoaktivnih snovi pri Psihiatrični kliniki Ljubljana Anica Pišl.

Osredotočamo se predvsem na odvisne od alkohola, medtem ko obstaja ogromno rizičnih pivcev, ki lahko razvijejo odvisnost. Preventiva bi se morala začeti pri družinah, predvsem pri starših, saj je toleranca pri nekaterih bodisi zaradi prisotnosti alkohola ali zaradi permisivne vzgoje velika. O tem in o sorodnih temah sicer strokovnjaki in akterji razpravljajo tudi na nacionalni konferenci, ki se v organizaciji ministrstva za zdravje končuje danes. Prostora za preventivno delovanje je po mnenju Pišlove veliko, vse pa se začne in konča pri definiciji zmernega pitja alkohola.

Kaj je zmerno pitje alkohola?

Pogosto slišimo, da moramo piti po pameti, kulturno. Ti izrazi nikomur nič ne povedo. Za nekoga je zmerno pitje alkohola to, da popije pol litra vina na dan, za drugega pa ob prazniku kakšen kozarček.

Ali objektivnih meril ni?

So. Obstaja veliko prepričanj in mitov, ki bolj poudarjajo to, da je zdravo piti, pozablja pa se, da je tudi nevarno. Bolj čuden izpadeš, če nič ne spiješ, kot če popiješ preveč. Moteč postaneš šele, ko ti nadzor uide iz rok. Ena merica pri nas uradno znaša 10 gramov alkohola, v tujini le osem. Manj tvegano pitje alkohola pa velja, ko ženske popijejo na teden manj kot sedem enot alkohola, moški pa do 14 enot. Ob posebnih priložnostih naj ženske ne bi popile več kot tri enote alkohola, moški pa ne več kot štiri. Ampak opozarjam, to so zgornje meje. Sicer pa zase tako ali tako vsi menijo, da pijejo zmerno.

Do kakšnih razsežnosti gre pri posameznikih “zmernost”?

Zelo različno. Družina v pivskem okolju je na primer prilagojena na večje količine. S tem, ko večkrat pijemo, si povečujemo toleranco do alkohola, vsi stereotipi v naši družbi so nagnjeni k temu, da si boljši, če preneseš več alkohola. Bolj moški veljaš, če lahko popiješ več in je učinek manjši. V resnici pa je boljše, če preneseš manj alkohola, ker je manjša verjetnost, da boš postal alkoholik.

Vir: dnevnik.si

Spoznajte svet, ki ga določa alkohol na forumu: Alkohol >>


Sledite nam