fbpx

Brin

arhiv

Brin je uporaben na zelo različne načine. Pa čeprav z vejami, ki jih prekuhamo skupaj s prvim destilatom nekakovostnega žganja ter dobimo drugo nekakovostno žganje,…

Brin je uporaben na zelo različne načine. Pa čeprav z vejami, ki jih prekuhamo skupaj s prvim destilatom nekakovostnega žganja ter dobimo drugo nekakovostno žganje, tako imenovani brinovec, ali s tako imenovanimi plodovi ali brinovimi jagodami, ki niso nič drugega kot sladko omeseneli storžki. Iz njih po pravem postopku dobimo osnovo za nadvse kakovosten brinovec oziroma jih pred tem ali za tem spremenimo v raznovrstne začimbne in zdravilne pripravke.

To bogastvo torej poberemo ob pravem času in pripravimo letnemu času oziroma potrebam primerno. O njem smo, vsaj za začimbne namene, govorili že pred časom v rubriki Začinjamo, medtem ko nas tokrat bolj zanimajo druge možnosti uporabe. Za kakršne koli obilnejše uspehe se najprej oborožimo s tradicionalnim nabiralnikom v podobi sita z držalom v obliki križa, nato pa je vse pod razno. Če znamo to divjino pripraviti za žganje, smo že umetniki. V tem primeru iz sedmih do desetih kilogramov brinovih jagod skuhamo liter prvovrstnega in nadvse zdravilnega žganja. In zatem pripravimo še … Kombučo? Seveda.

Vir: delo.si

Odkrijte darove, ki nam jih ponuja narava s pomočjo foruma: Vrtičkarstvo in zelišča na >>


Sledite nam