fbpx

V revščini je lani živelo 223 tisoč Slovencev

arhiv

Ljubljana – Stopnja tveganja revščine je lani znašala 11,3 odstotka, kar je, presenetljivo, za eno odstotno točko manj kot leta 2008, je sporočil Statistični urad…

Ljubljana – Stopnja tveganja revščine je lani znašala 11,3 odstotka, kar je, presenetljivo, za eno odstotno točko manj kot leta 2008, je sporočil Statistični urad RS (Surs). Če v dohodek ne bi šteli socialnih transferjev, bi se stopnja tveganja revščine skoraj podvojila.

Mesečni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo se je lani zvišal s 545 na 593 evrov. Dvočlansko gospodinjstvo brez otrok je moralo imeti vsaj 890 evrov na mesec, štiričlanska družina z dvema odraslima in z dvema otrokoma pa vsaj 1.246 evrov.

Revna je vsaka četrta starejša ženska

Najbolj ogrožena so gospodinjstva brez delovno aktivnih članov, v katerih je živelo pod pragom revščine skoraj 35 odstotkov oseb, če so imela pri tem še otroke, pa je bilo revnih več kot 60 odstotkov. Glede na tip gospodinjstva so v najslabšem položaju enočlanska gospodinjstva, glede na status pa poleg brezposelnih še upokojenci, med katerimi je pod pragom revščine 17 odstotkov oseb. Stopnja tveganja revščine je visoka tudi pri ženskah, starejših od 64 let, od katerih živi v revščini vsaka četrta, in pri najemnikih stanovanj, med katerimi je revnih 22 odstotkov oseb. Skoraj vsak peti, ki živi v revščini, je sicer delovno aktiven.

Vir: dnevnik.si

Želite podariti nekaj, česar več ne potrebujete? Obiščite forum: Ostalo na >>


Sledite nam