fbpx

Čas za korenine

arhiv

Jesen je radodarna s svojimi plodovi, postreže pa nam tudi z nečim, kar je na prvi pogled očem povsem prikrito. Prav imate, s koreninami in…

Jesen je radodarna s svojimi plodovi, postreže pa nam tudi z nečim, kar je na prvi pogled očem povsem prikrito. Prav imate, s koreninami in korenikami zdravilnih rastlin, ki imajo oktobra in novembra v sebi izjemno veliko zdravilnih učinkovin. Izkopljimo nekaj korenin skupaj in skuhajmo iz njih kakšen zdravilen čaj.

Se sprašujete, korenine katerih rastlin sploh lahko kopljete? Zgrešili ne boste s koreninami angelike, sleza, bedrenca, regrata, kislice, rabarbare, baldrijana, gabeza, kolmeža, sladkega korena, kolmeža, velike koprive, dežena, pomladanskega jegliča, če omenimo le nekatere.

Ne spirajmo jih z vročo vodo

Podzemne dele rastlin nabiramo, preden propadejo nadzemni deli, zato da rastline še lahko prepoznamo. Korenine pazljivo izkopljemo, jih očistimo prsti in s ščetko dobro speremo pod tekočo vodo. Nikoli jih ne namakamo ali pustimo stati v vodi dlje časa. Izogibajmo se spiranju z vročo vodo, saj bi na ta način poleg umazanije, iz njih sprali tudi zdravilne učinkovine. Opozorimo še na to, da podzemnih delov rastlin, ki vsebujejo sluzi, denimo slezovo korenino, tudi s hladno vodo ne smemo izpirati, da se sluzi ne pokvarijo. Ko smo korenine oprali, jih takoj posušimo, da se zaradi encimskih procesov sestavine ne spremenijo. Nekateri zeliščarji svetujejo, da osušene korenine razrežemo na majhne koščke, saj je suhe korenine težko rezati, poleg tega pa se majhni koščki tudi hitreje in lepše sušijo. Spet drugi so prepričani, da je korenine bolje posušiti cele in jih zdrobiti ali razrezati šele neposredno pred pripravo čaja.

Vir: Gorenjsi Glas

Spoznajte kakšni so darovi, ki nam jih ponuja narava na forumu: Vrtičkarstvo in zelišča na >>


Sledite nam