fbpx

Na grobovih bo zagorelo 11 milijonov sveč

arhiv

V Sloveniji vsako leto prižgemo 23 milijonov nagrobnih sveč, skoraj polovico ob prazniku spomina na umrle. Iz nagrobnih sveč nastane 4500 ton odpadkov na leto;…

V Sloveniji vsako leto prižgemo 23 milijonov nagrobnih sveč, skoraj polovico ob prazniku spomina na umrle. Iz nagrobnih sveč nastane 4500 ton odpadkov na leto; kar trije odstotki vseh so komunalni.

Jesenice – Kot pravi Uroš Černuta iz podjetja Interseroh, kjer poskrbijo za odvoz več kot polovice odpadnih nagrobnih sveč v nadaljnjo predelavo, se Slovenci z več kot desetimi prižganimi svečami na prebivalca na leto skupaj z Avstrijo in Poljsko uvrščamo med države z največjo potrošnjo sveč na v svetu. Od drugih narodov se razlikujemo predvsem po tem, da je ohišje devet desetin sveč izdelanih iz plastičnih mas, zato za njimi ostane 4500 ton odpadkov. Letos je začela veljati uredba o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami, ki celovito ureja to področje. Odpadne nagrobne sveče predstavljajo približno tri odstotke vseh komunalnih odpadkov, do letošnjega leta pa so jih odlagali na odlagališča komunalnih odpadkov. Z novo ureditvijo sta v Sloveniji prevzem odpadnih nagrobnih sveč prevzeli podjetji Interseroh in Saubermacher. Prvo jih v zahodnem delu Slovenije zbere približno 55 odstotkov in jih nato preda v nadaljnjo predelavo v jeseniško podjetje Plastkom, drugo preostanek z vzhodnega dela države za zdaj le skladišči.

Kot je povedala Mojca Korbar, direktorica podjetja Plastkom, bodo letos predelali približno 400 ton odpadnih nagrobnih sveč, načrtujejo pa, da bodo z obstoječimi zmogljivostmi lahko predelavo povečali na 2000 ton na leto. Največje težave imajo zaradi velike količine nečistoče. Kot je opozorila, ljudje še niso dovolj ozaveščeni o pomenu ločenega zbiranja odpadnih sveč, premalo pozornosti pa temu posvečajo tudi nekateri zbiralci odpadnih sveč.

Bolj dosledno ločeno odlaganje odpadnih sveč bo po njenem pocenilo predelavo in s tem cene sveč. V podjetju je zaposlenih 11 delavcev v proizvodnji in trije v upravi. Za zagon proizvodnje in nakup tehnološke opreme so porabili 200.000 evrov, približno 300.000 evrov jih bo stalo pokrito skladišče za odpadne sveče, ki ga že gradijo. V primeru širitve bi dodatno zaposlili še deset delavcev.

Več informacij preberite na spletni strani >>


Sledite nam