fbpx

Lani proti HPV cepili več polovico šestošolk

arhiv

Prim. doc. dr. Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) o uspehu državnega programa za cepljenje deklic proti HPV Cepljenje je najučinkovitejša zaščita pred…

Prim. doc. dr. Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) o uspehu državnega programa za cepljenje deklic proti HPV

Cepljenje je najučinkovitejša zaščita pred morebitno izpostavljenostjo okužbi s HPV, do katere pride s prvimi spolnimi stiki. Kljub temu se je lani, ko je bilo prostovoljno cepljenje proti HPV prvič uvrščeno v državni program cepljenj, za to možnost odločila samo dobra polovica staršev šestošolk. Da bi bila možnost prenosa okužbe kar najmanjša, s tem pa predvsem znatno manj smrti zaradi raka rodil, je potrebna vsaj 80 odstotna precepljenost. Po odgovore na vprašanja o tem, kako naj bi IVZ to dosegel in kako informirajo starše, da se odločijo za cepljenje, smo se obrnili na prim. doc. dr. Alenko Kraigher iz IVZ.

Kako IVZ starše in splošno javnost seznanja s problematiko HPV, predvsem pa z možnostjo cepljenja šestošolk v okviru programa cepljenja?

IVZ je v sodelovanju s strokovnjaki različnih strok pripravil gradivo o cepljenju, namenjeno šolskim zdravnikom, saj so ti ključni pri ozaveščanju staršev in deklic o boleznih, ki jih povzročajo HPV. To gradivo zdravniki uporabljajo za predavanja v okviru roditeljskih sestankov.

Starši dobijo pisno informacijo in letak, ki je tudi na voljo na spletu, dodatne informacije so na voljo na naslovu IVZ-ja.

Ali namerava IVZ z letošnjim šolskim letom informiranje okrepiti, saj ugotavljamo, da starši še vedno ne vedo prav veliko o okužbi s HPV, kaj šele o njenih posledicah in možnostih preventive?

Pred začetkom letošnjega cepljenja so se šolski zdravniki udeležili posvetovanja, na katerem so dobili dodatne informacije, tako da lahko odgovorijo na vsa vprašanja, ki jih postavljajo starši pred cepljenjem deklic. Starši bodo tudi letos prejeli pisno informacijo in letak, podatke na spletnih straneh pa redno osvežujemo.

Vir: Viva.si

Posvetujte se na forumu: HPV in cepljenje >>


Sledite nam