fbpx

Je vaš otrok varen?

arhiv

V ljubljanski porodnišnici so v sodelovanju z ljubljansko Pediatrično kliniko in harvardsko univerzo iz Bostona pod vodstvom dr. Lilijane Kornhauser Cerar naredili raziskavo o vplivu…

V ljubljanski porodnišnici so v sodelovanju z ljubljansko Pediatrično kliniko in harvardsko univerzo iz Bostona pod vodstvom dr. Lilijane Kornhauser Cerar naredili raziskavo o vplivu polsedečega položaja v avtomobilskem stolčku – lupinici na dihanje pri novorojenčku. Raziskave o tem so v svetu delali tudi že prej, a so predvsem zaradi nenatančne metodologije in premajhnega števila sodelujočih rezultate le nakazovale, medtem ko je slovenska nedvoumno potrdila – pri dolgotrajnem sedenju se tudi pri zdravih donošenih novorojenčkih pojavijo težave z dihanjem, zaradi česar se otrok duši in lahko celo umre.

Seveda je treba najprej poudariti, da so avtomobilski sedeži za varnost otroka med vožnjo nujni; ne nazadnje so predpisani z zakonom. Vendar je treba novorojenca med vožnjo ves čas nadzirati in ga po prihodu na cilj čim prej vzeti iz njega. Sicer svojega otroka spravljate v nevarnost.

Vir: Jana.si

Zapišite izkušnje, mnenja in predloge v cestnem prometu na forumu: Varna pot na >>


Sledite nam