fbpx

Tihi sovražnik vsepovsod

arhiv

Na trgovskih policah držav Evropske unije, torej tudi pri nas, se že pojavljajo živila z gensko spremenjenimi organizmi (GSO). Nič nenavadnega, saj so že dolgo…

Na trgovskih policah držav Evropske unije, torej tudi pri nas, se že pojavljajo živila z gensko spremenjenimi organizmi (GSO). Nič nenavadnega, saj so že dolgo dovoljena. Že že, toda navaden potrošnik se jim očitno sploh nima več možnosti izogniti. Prehranski izdelki z manj kot 0,9 odstotka gensko spremenjenih sestavin sploh niso označeni! Z GSO izdelujejo celo sire in jogurte ter tudi inzulin. Poleg tega uvažamo že kar okoli 80 odstotkov gensko spremenjene soje, večinoma v krmi za živali. In kadar kupujemo meso slovenskega izvora, ne vemo, da so živali pitali z njo, saj to nikjer ne piše. Navkljub vsem opozorilom znanstvenikov, da je to lahko tvegano za zdravje ljudi in okolje, so se GSO tiho prikradli vsepovsod! O tej vroči problematiki smo se pogovarjali z Anamarijo Slabe, strokovnim vodjo Inštituta za trajnostni razvoj.

Ali vse, kar je bilo o gensko spremenjenih organizmih sprejeto v Evropski uniji, velja tudi v Sloveniji?

Da, pri nas glede gensko spremenjenih živil in krme velja zakonodaja, sprejeta v Evropski uniji. Tam je bilo dovoljenih že nekaj gensko spremenjenih sort soje, koruze, riža in oljne ogrščice. Vse to je zato dovoljeno tudi v Sloveniji.

Vir: Jana.si

Več informacij o prehrani in varnosti živil prebrite na forumu: Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam