fbpx

Se bodo pijani vozniki treznili doma?

arhiv

Ljubljana – Kot je znano, bomo dobili tako imenovani četverček – danes je prva obravnava predloga zakona o motornih vozilih in zakona o voznikih, prihodnji…

Ljubljana – Kot je znano, bomo dobili tako imenovani četverček – danes je prva obravnava predloga zakona o motornih vozilih in zakona o voznikih, prihodnji teden pa bodo nadaljevali z osnutkom zakona o javnih cestah in zakona o pravilih cestnega prometa. Ta je za voznike tudi najbolj zanimiv. Osnutek razkriva, da večji del glob za prekrške ostaja nespremenjen, veliko se jih je povišalo (nekaj primerov je v tabeli), znižanja glob pa je le za vzorec.

Tako večina kazni za prekrške, ki nimajo neposrednega vpliva na prometno varnost, so pa dober pripomoček za polnjenje proračuna, ostaja enakih. A ravno znižanje teh je obljubljala notranja ministrica Katarina Kresal.

Sprememb cestnoprometnega zakona so vozniki že vajeni. Vsak popravek je navadno prinesel višje globe, a učinek na prometno varnost ni bil takšen, kakršnega so si zamislili snovalci zakona. Sčasoma so le spoznali, da prelivanja krvi na cestah ne bodo ustavile zgolj zasoljene kazni za prekrške, ampak da se je tega problema treba lotili večplastno, na kar že več let opozarjajo strokovnjaki.

V osnutku zakona o pravilih cestnega prometa so se spet osredotočili na voznike s pretežko nogo, saj predlagajo zvišanje skoraj vseh glob, ki se nanašajo na prehitro vožnjo. Ravno ta je največkrat vzrok za najhujše prometne nesreče, predvsem, če so vozniki podprti z alkoholom. Če do zdaj prometniki niso imeli izbire in so morali pijanega voznika s pridržanjem obvezno spraviti s ceste, so po novem predvideni milejši pogoji za treznjenje v policijskih apartmajih. Osnutek predloga predvideva, da policist pod določenimi pogoji pijanemu vozniku lahko pogleda skozi prste in ga ne odpelje v treznilnico – če ga, denimo, ustavi čisto blizu doma ali če ga pijanega zaloti med dopustom nedaleč od hotela oziroma kraja, kjer prenočuje.

Vir: delo.si

Se vam zdi, da nimate besede pri prometni varnosti? Zapišite svoje predloge na forumu: Varna pot na >>


Sledite nam