fbpx

Srčni spodbujevalnik

arhiv

Uspešen poslovnež v najaktivnejšem obdobju, takrat je imel komaj leto čez 40, je imel nenehno težave s srčnim ritmom. Nikoli ni kadil, včasih si je…

Uspešen poslovnež v najaktivnejšem obdobju, takrat je imel komaj leto čez 40, je imel nenehno težave s srčnim ritmom. Nikoli ni kadil, včasih si je privoščil kozarec dobrega vina, imel je srečno družinsko življenje z dvema otrokoma in družico, s katero sta se odlično razumela. Da ne bo pomote, gospod je še vedno med živimi in je tudi zelo dejaven. Ima pa dodatek, srčni spodbujevalnik.

Motnje srčnega ritma oziroma aritmija so najpogostejša srčna bolezen. Večinoma so neškodljive, včasih pa so lahko resne in celo ogrozijo življenje bolnika. Kadar srce utripa prehitro, temu pravijo tahikardija, kadar pa prepočasi, je to bradikardija. Če je motnja huda, srce ne zmore načrpati dovolj krvi in jo pognati po telesu. To pomeni, da celice ne dobijo dovolj hrane in kisika, kar poškoduje možgane, srce ter tudi druge organe. Z vsakim utripom se sproži električni signal, ki se razširi po srcu. S tem, ko signal potuje po srčni mišici, povzroča, da se ta skrči in črpa kri. To se zgodi z vsakim utripom. Vsak električni signal se začne v skupini celic, imenovani sinusni vozel oziroma sinusni atrijski vozel, ki je v desnem preddvoru (zgornja desna srčna votlina). V zdravem srcu sinusni vozel ob sprostitvi sproži električni signal, da začenja nov utrip, kar se zgodi od 60-krat do 100-krat v eni minuti (najpogosteje od 70- do 75-krat).

Vir: Jana.si

Preberite več informacij o bolezni srca in ožilja na forumu: Kardiologija na >>


Sledite nam