fbpx

Nepogrešljiva čebula

arhiv

Je vrtnina ali začimba, ki je lahko ostra ali nežna, lahko je tudi sladka, a vendarle priljubljena skoraj v vseh kuhinjah sveta. Je sestavina skoraj…

Je vrtnina ali začimba, ki je lahko ostra ali nežna, lahko je tudi sladka, a vendarle priljubljena skoraj v vseh kuhinjah sveta. Je sestavina skoraj vsake jedi, kjer se praži, kuha, peče, predvsem v svežih solatah (paradižnikova, kumarčina in druge) ali pražena v kruhu.

Uporabna je sveži, zamrznjeni, konzervirani obliki ali v kisu. Redkeje jo jemo samo, največkrat je dodatek k glavnim jedem. Tako kot v kulinariki jo lahko tudi v zdravilstvu pripravljamo na sto in en način, saj ima velik razpon zdravilnih učinkov in je zelo cenjena. Vsebuje veliko antioksidantov, obilico vitaminov ( A, B1, B2, C, E, K), mineralov, kot so kalij, kalcij in železo, glukokinin, ki znižuje količino sladkorja v krvi, koristi pri sladkorni bolezni. Krepi, zavira infekcije, deluje diuretično, antibiotično, antibakterijsko, antialergično, blagodejno deluje pri motnjah prebavil, ledvic in mehurja.

Vir: tednik 7 dni

Spoznajte male skrivnosti za pripravo slastnih jedi na spletnem naslovu >>


Sledite nam